Kaip rašoma bendrovės pranešime, „Grigeo Klaipėda“ siekia išsiaiškinti žalos gamtai, kai į „Klaipėdos vandens“ apvalytų nuotekų kolektorių buvo leidžiama dalis biologiškai neišvalytų nuotekų, mastą bei yra pasirengusi kaip galima greičiau atkurti pirminę aplinkos būklę arba atlyginti jai padarytą žalą.

„Kaip jau minėjome anksčiau, nebėgame ir nebėgsime nuo atsakomybės, jaučiame pareigą atlyginti padarytą žalą. Tikimės Aplinkos apsaugos departamento bei kitų atsakingų institucijų bendradarbiavimo, kad kaip galima greičiau būtų atkurta pirminė aplinkos būklė“, – teigia „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Pateiktame rašte prašoma nurodyti ir priemonių plano įgyvendinimo terminus, o žalą nustatyti remiantis ekspertiniais skaičiavimais pagal vandens išleidimo į Kuršių marias vietoje paimtų mėginių rezultatus bei nustatant visas civilinės atsakomybės sąlygas.

„Esame atviri, tad bendradarbiaujame su prokuratūra, teikiame visą reikiamą informaciją bei pagalbą. Taip pat šiuo metu rengiame aplinkosaugos priemonių planą, kad panašūs atvejai nepasikartotų“, – sakė T. Eikinas.

DELFI primena, kad kad skandalas kilo sausio 7 dieną, kai bendrovėje „Grigeo Klaipėda“ naktį kratą atlikusi prokuratūra pranešė, jog įmonės nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos į Kuršių marias.

„Grigeo“ grupės prezidentas Gintautas Pangonis žurnalistams sakė, kad įmonėje atliktas tyrimas parodė, jog nuotekos iš tiesų patekdavo į Kuršių marias, tačiau tai esą buvo daroma per avarinį vamzdį ir jos buvo iš dalies išvalytos.

G. Pangonis sakė, kad kol kas nežinoma, kodėl vamzdis buvo naudojamas ne pagal paskirtį. Jis tikino, kad apie situaciją nieko nežinojo, bet prisiima moralinę atsakomybę.

O Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė DELFI teigė, kad Kuršių marias įmonė galimai teršė dar nuo 2012 metų.

Sausio 17 dieną Klaipėdos prokuratūra paskelbė, kad dėl įžūlaus gamtos teršimo ir nevalytų nuotekų leidimo į Kuršių marias prokuratūra plečia tyrimo grupę dėl darbuotojų ir vadovų veiksmų. Taip pat dėl nusikalstamos veikos gamtai paskelbti įtarimai trims asmenims.

Aplinkosaugininkų tarp įtariamųjų nėra.

„Įmonė, imituodama, kad leidžia valytas nuotekas, klastojo dokumentus. Be juridinio asmens yra įtariami dar trys asmenys“, – sakė ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė.

Prokuratūra atskleidė, kad vienas įtariamųjų šiuo metu jau nedirba įmonėje. Tai buvęs „Grigeo Klapėdos“ direktorius. Tikslių pavardžių, kuris iš buvusių trijų vadovų tapo įtariamuoju, prokuratūra neatskleidė.

Iš darbuotojų įtarimai yra pareikšti ir vienam tiesiogiai sklendę sukiojusiam operatoriui. Kiti operatoriai kol kas apklausti kaip specialieji liudininkai. Visiems įtariamiesiems paskirtas pasižadėjimas neišvykti. Už dokumentų klastojimą numatoma laisvės atėmimo bausmė iki 6 metų.

Už gamtos taršą laukia panaši maksimali bausmė. Be to, įmonei gresia milijoninė bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)