Uostamiestyje veikianti bendrovė kaltinama tuo, kad dėl jos kaltės į Kuršių marias per AB „Klaipėdos vanduo“ kolektorių galėjo patekti iš dalies biologiškai išvalytos nuotekos.

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas yra teigęs, kad dėl šio incidento bendrovė prisiima teisinę ir moralinę atsakomybę.

Kaltinama bendrovė taip pat skelbė savo iniciatyva įgyvendinanti aplinkos atkūrimo priemones, kad surinktų iš Kuršių marių su jos nuotekomis patekusius teršalus, kompensuotų institucijų apskaičiuotą žalą gamtai bei susitaikytų su valstybe.

Vilniaus apygardos administraciniame teisme surinkus naujus faktinius duomenis ir reikšmingai išsiskiriant aplinkosaugininkų bei institucijų pozicijoms šiuo metu taip pat sprendžiamas klausimas dėl pakartotinio Kuršių marių vandens būklės vertinimo.

Kaltinimai byloje yra pareikšti 14 asmenų. Tiesiogiai už nuotekų valymą ir įrengimų priežiūrą atsakingi buvę bendrovės vadovai nuo atsakomybės buvo atleisti.

Taršos incidentas buvo atskleistas 2020 m. sausį. Tuomet nustatyta, kad iš dalies biologiškai išvalytos bendrovės nuotekos iš valymo įrenginių Dumpiuose patekdavo į „Klaipėdos vanduo“ kolektorių, kur susimaišiusios su Klaipėdos miesto apvalytomis nuotekomis daugiau nei 10 kilometrų tekėjo uždaru kanalu ir patekdavo į Kuršių marias.

Bendrovei nuo 2020 m. sausio 7 dienos nurodyta gamybines nuotekas perduoti tvarkyti tiesiogiai į „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valymo įrenginius ir pirminiam valymui nenaudoti savų nuotekų valymo įrenginių.

Dėl gamtai padarytos žalos bendrovei byloje yra pareikštas 48 mln. eurų civilinis ieškinys.