Šių metų antrojo ketvirčio pabaigoje šalies kredito unijų priimtų indėlių suma, palyginti su atitinkamu pernai metų laikotarpiu, pašoko trečdaliu, panašiu tempu augo ir turtas. Siekdamas užtikrinti, kad šio finansų sektoriaus plėtra vyktų tvariai ir atsakingai, Lietuvos bankas įspėja, kad toliau griežtins kredito unijų veiklos priežiūrą.

Lietuvos banko duomenimis, 2012 m. liepos 1 dieną 75 Lietuvoje veikiančių kredito unijų turtas sudarė 1,84 mlrd. Lt – 30,2 % daugiau nei pernai tuo pat metu. Iš esmės tokį spartų augimą lėmė 32,4 %, t. y. iki beveik 1,6 mlrd. Lt, išaugusi indėlių suma, kurios didžiąją dalį sudaro fizinių asmenų indėliai.

„Toks staigus indėlių ir turto šuolis primena bankų netvarų augimą 2005–2007 metais ir kelia susirūpinimą, ar kredito unijos sugebės tinkamai suvaldyti visas su smarkia plėtra susijusias rizikas. Todėl toliau neišvengiamai stiprinsime kasdienę kredito unijų priežiūrą ir tęsime dar šių metų pradžioje pradėtą reikalavimų unijoms ir jų vadovams griežtinimą“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, kredito unijų rizikos apetitą didina tai, kad konkuruodamos dėl indėlių unijos siūlo gerokai didesnes palūkanas, todėl, norėdamos dirbti nenuostolingai, pritrauktas lėšas jos investuoja rizikingiau.

Vitas Vasiliauskas
Pagal kredito unijų pateiktas finansines ataskaitas, 2012 m. pirmąjį pusmetį 42 kredito unijos uždirbo 5,5 mln. Lt pelno, tačiau 33 kredito unijos dirbo nuostolingai ir patyrė 8 mln. Lt nuostolių. Bendras 2012 m. pirmojo pusmečio veiklos rezultatas – 2,5 mln. Lt nuostolių, 2011 m. pirmąjį pusmetį jis buvo 0,3 mln. Lt pelno.

2012 m. liepos 1 d. pateiktų ataskaitų duomenimis, kredito unijų sistemos kapitalo pakankamumo rodiklis ataskaitinį ketvirtį šiek tiek padidėjo ir sudarė 20,16 % (normatyvas – 13 %). Kredito unijų sistemos likvidumo rodiklis sudarė 50,01 %, tačiau keleto kredito unijų likvidumo rodiklis priartėjo prie minimalaus reikalaujamo normatyvo dydžio (30 %).

Nors kredito unijų pateikti duomenys rodo, kad paskolų kokybė antrąjį šių metų ketvirtį pagerėjo, Lietuvos banko turimi duomenys leidžia daryti prielaidą, kad tai iš dalies lėmė ir nepakankamai konservatyvus suteiktų paskolų rizikos vertinimas.

Siekdamas, kad kredito unijos kredito riziką vertintų konservatyviau, Lietuvos bankas ketina jau artimiausiu metu iš esmės sugriežtinti paskolų vertinimo (specialiųjų atidėjinių sudarymo) reikalavimus. Artimiausiu metu bus griežtinami reikalavimai kredito unijų likvidumui, vidaus kontrolei, operacinės ir kitų rizikų identifikavimui bei valdymui.

Siekdama sustiprinti vadovavimo kredito unijoms kokybę, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba jau parengė ir su rinkos dalyviais suderino griežtesnius reikalavimus kredito unijų vadovų kvalifikacijai, taip pat nustatė jų egzaminavimo taisykles.

Augant kredito unijų turtui, matyti ne tik paskolų, bet ir lėšų, laikomų bankuose, koncentracija, todėl Lietuvos bankas atnaujino ir su rinkos dalyviais suderino Kredito unijų didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui ir didelių paskolų apskaičiavimo taisykles. Siekiant minimizuoti koncentracijos riziką, taisyklėse numatoma didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvą taikyti ir kredito unijų lėšoms, laikomoms bankuose.

Be to, Lietuvos bankas inicijavo Kredito unijų įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma gerokai padidinti minimalius reikalavimus nuosavam unijos kapitalui, pajiniams įnašams, minimaliam unijos narių skaičiui. Įstatymo pataisomis taip pat būtų padidintos baudos už riziką ribojančių teisės aktų pažeidimus, numatyta galimybė į unijos valdymo organus skirti laikinąjį atstovą veiklos priežiūrai, ketinama perpus sumažinti turto ribą, kurią peržengus unija privalės įsteigti nuolat veikiančią vidaus audito tarnybą. Tikimasi, kad šie ir kiti nauji reikalavimai, kuriais siekiama patikimos kredito unijų veiklos, Seime bus svarstomi jau rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)