Na, o penktadienį į Atėnus atvyko tarptautinė skolintojų komanda paspausti skolų prislėgtą Graikiją imtis dar griežtesnių taupymo priemonių, jei ši nori toliau gauti finansinę paramą bei apsisaugoti nuo chaotiško bankroto.

Graikija norėtų sušvelninti sąlygas gauti 130 mlrd. eurų (448,8 mlrd. Lt) paramą, dėl kurios dar kovą susitarė su Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), kad padariniai ekonomikai būtų mažiau drastiški šios sunkiausios po karo recesijos metu.

Manoma, kad iki metų pabaigos Graikijos bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažės maždaug penktadaliu. Graikijos BVP mažėja penktus metus iš eilės nuo 2008 m., tam įtakos turi mokesčių didinimas, išlaidų mažinimas ir atlyginimų mažinimas, kaip to reikalavo dviejų ES ir TVF gelbėjimo paketų sąlygos. Pirmą šių metų ketvirtį nedarbas Graikijoje pasiekė 22,6 proc.

Jungtinėse Valstijose buvo Didžioji depresija. Tas pats dedasi Graikijoje – tai graikiškoji Didžioji depresija“, – sakė premjeras su Graikijos ir Amerikos verslininkų delegacija atvykusiam B. Clintonui.

Iki 2014 m. Graikija privalo sumažinti biudžeto deficitą iki mažiau, nei 3 proc. BVP (nuo 9,3 proc. BVP 2011 m.). Tai reiškia, kad reikia sutaupyti dar 12 mlrd. eurų (41,4 mlrd. Lt), padidinti mokesčius.

Sekmadienį Vokietijos laikraštis aprašė didėjantį nepasitenkinimą Atėnuose ir citavo anonimais panorėjusius likti šaltinius, jog TVF gali nuspręsti nebesuteikti Graikijai dar vienos finansinės paramos. Straipsnyje buvo rašoma, jog Graikijai reikiama finansinė parama gali svyruoti nuo 10 (34,5 mlrd. Lt) iki 50 mlrd. eurų (172,6 mlrd. Lt).

Vokietijos ir Graikijos Finansų ministerijos pranešimo nekomentavo.

Finansų srities pareigūnai jau yra sakę, kad dabartinė parama Graikijai gali būti sumažinta. Ji priklauso nuo to, kaip Graikijai seksis įgyvendinti mokestinius tikslus ir paremti bankus, kad šie neįsiskolintų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)