"Trims lyderiams premjeras pristatė Graikijos pasiūlymą dėl abipusiai naudingo susitarimo, kuris leis konkrečiai susitarti, o ne nukelti problemos sprendimą", - pranešė Graikijos premjero spaudos tarnyba, informuoja "Reuters".

Pokalbis telefonu įvyko prieš pirmadienį rengiamą neeilinį euro zonos šalių lyderių susitikimą, siekiant išvengti Graikijos mokėjimo įsipareigojimų neįvykdymo. Derybos tarp Graikijos ir užsienio skolintojų dėl skolos grąžinimo vis dar įstrigusios.

Pasisakė Italijos premjeras

Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi sekmadienį pareiškė, jog esama visų sąlygų, reikalingų tam, kad Graikija ir jos tarptautiniai kreditoriai pasiektų „abipusiškai naudingą susitarimą“ dėl Atėnų skolų krizės užbaigimo.

„Būtų klaida nepasinaudoti šio galimybių lango privalumu“, – sakė M.Renzi per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande.

Jis pridūrė, kad pirmadienį Briuselyje įvyksiantį neeilinį euro zonos lyderių viršūnių susitikimą turi vainikuoti „pozityvi baigtis“.

M.Renzi kalbėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Graikijos premjero Aleksio Cipro atstovai pranešė, kad vyriausybės vadovas pristatė naujus pasiūlymus dėl „abipusiai naudingo susitarimo“ jo šalies skolų krizei užbaigti.

Šiais pasiūlymais, kuriuos A.Cipras lemiamo viršūnių susitikimo išvakarėse pateikė Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, F.Hollande'ui ir Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui, siekiama „galutinio sprendimo“ konfliktui tarp Graikijos ir jos kreditorių.

F.Hollande'as savo ruožtu paragino Europą veikti „su atsakingumu ir solidarumu“.

„Gaišti nebegalima... Svarbi kiekviena diena“, – pareiškė jis.

Derybos tarp Graikijos ir jos skolintojų atsidūrė aklavietėje dėl paskutinės 7,2 mlrd. eurų išmokos pagal ankstesnę didelę finansinio gelbėjimo programą, kuri leistų grąžinti pribrendusias skolas ir išvengti bankroto.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sušaukė neeilinį susitikimą, kai euro zonos finansų ministrai ketvirtadienį Liuksemburge nesugebėjo pasiekti proveržio per jau penkis mėnesius trunkančias derybas tarp Graikijos vyriausybės, piestu stojančios prieš raginimus vykdyti griežto taupymo politiką, ir jos skolintojų – Europos Sąjungos bei Tarptautinio valiutos fondo (TVF)

Graikijos radikalios kairiosios „Syriza“ partijos vyriausybė nelinkusi pritarti kai kurioms griežto taupymo priemonėms, o šalies skolintojai taip pat neatlyžta, todėl nuogąstaujama, kad ši priešprieša gali baigtis Atėnų nemokumu, kuris savo ruožtu vestų prie Graikijos pasitraukimo iš euro zonos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)