Pagrindiniai veikėjai – Atėnai, Berlynas ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – kritikavo susitarimo sąlygas, kurios kol kas yra gana miglotos.

Jų skeptišką nusistatymą, kurį išsako ne vien ekonomistų ratas, reikės įveikti, kad greitai turinčios prasidėti nuodugnios derybos dėl jau trečiojo pagalbos Graikijai plano per pastaruosius šešerius metus būtų sėkmingos.

Graikija netiki susitarimu

Nekeista, kad didžiausios abejonės reiškiamos pačioje Graikijoje. Pagal šį susitarimą, vargais negalais pasiektą antradienį po 17 valandų trukusio derybų maratono, Atėnai privalo imtis naujų griežto taupymo priemonių, o šalies ekonomika faktiškai bus kontroliuojama išorinių jėgų.

Vos nudžiūvus sutarties parašams, Graikijos premjeras Alexis Tsipras pareiškė „netikintis“ ta sutartimi, bet sakė turėjęs ją priimti, kad išvengtų potencialiai katastrofinio šalies bankroto ir pasitraukimo iš euro zonos.

„Man teko konkrečiai rinktis: priimti sutartį, kurios daugeliui punktų aš nepritariu, arba gresia nežabotas bankrotas“, – A. Tsipras sakė Graikijos parlamentui.

„Nežinau, ar pasielgėme teisingai. Žinau, kad padarėme tai, dėl ko, kaip mums atrodė, neturėjome pasirinkimo“, – pridūrė jo finansų ministras Euclidas Tsakalotos.

Tvyrant nepatiklumui, priešakyje veikiausiai laukia dar ilgas kelias, kol institucijos prisiims šio plano „valdymo teises“, kaip tikisi TVF vadovė Christine Lagarde.

Graikijos premjeras beveik nevalgęs ir nemiegojęs

Sunkumų kamuojamas Graikijos ministras pirmininkas A. Tsipras valgo ir miega nepakankamai, retai mato savo artimuosius, sakė šeštadienį jo mama vienam bulvariniam leidiniui.

„Pastaruoju metu Alexis nevalgo, nemiega, bet jis neturi pasirinkimo – jis skolingas žmonėms, kurie juo pasitikėjo“, – sakė savaitraščiui „Parapolitika“ 73-ejų Aristi Tsipras.

„Retai jį bematau. Iš oro uosto jis vyksta tiesiai į parlamentą. Neturi laiko aplankyti savo vaikų, tad kaip gi jis aplankys mane?“ – sakė Aristi Tsipras.

„Kai kalbamės, aš jam sakau, daryk viską kas geriausia savo šaliai ir rūpinkis savimi. Jis atsako, nesijaudink, viskas bus gerai“, – pasakojo ji.

40-metis premjeras praėjusią savaitę turėjo sutikti su Graikijos tarptautinių skolintojų siūlyta skausminga reforma, kad išgelbėtų savo šalies vietą euro zonoje. Po kelių dienų 30 jo bendražygių sukėlė maištą parlamente, kai prireikė balsuoti už sutartį, o A.Tsiprui penktadienį vakare teko daryti pakeitimų vyriausybėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)