"Graikijos vieta euro (zonoje) yra istorinis Graikijos žmonių iškovojimas, dėl kurio neturėtų kilti klausimų... Tai negali priklausyti nuo referendumo", - sakoma E.Venizelos pranešime, paskelbtame jam grįžus po susitikimo su Didžiojo dvidešimtuko (G-20) nariais Prancūzijos pietiniame kurorte Kanuose.

Šie komentarai dar labiau padidino tikimybę, kad G.Papandrėjas, kuriam gresia politinis maištas namuose dėl planų rengti referendumą, gali pralaimėti balsavimą parlamente dėl pasitikėjimo vyriausybe, kuris vyks penktadienį.

Įpykę euro zonos lyderiai iškvietė G.Papandreou į Kanus, didėjant nerimui, kad sunkiai iškovotam Europos Sąjungos (ES) susitarimui dėl Graikijos traukimo iš skolų liūno per referendumą gali būti suduotas mirtinas smūgis.

Didelį spaudimą patiriantis premjeras vėliau pripažino, kad šis referendumas lems, ar Graikija liks euro zonoje. Pasak jo, referendumas gali būtis surengtas gruodžio 4 dieną.

G. Papandreou neatskleidė, kaip būtų suformuluotas referendumo klausimas, tačiau sakė žurnalistams: "(Bus užduotas klausimas), ar mes nori likti euro zonoje, ar ne". Premjeras pridūrė esantis tikras, kad graikai nori išlaikyti eurą.

Graikijos pareigūnai anksčiau buvo perspėję, kad šaliai pinigų pakaks tik iki lapkričio vidurio.

G. Papandreou tvirtino Kanuose, jog Graikijai "liko pakankamai dienų", kad galėtų mokėti atlyginimus ir pensijas, nenaudodama paskolų fondų lėšų.

Tačiau panašu, kad E.Venizelas prieštarauja premjerui, savo pranešime nurodęs, kad paskolų fondai "turi būti pradėti naudoti nedelsiant".

E. Venizelos varžėsi su G. Papandreou dėl savo partijos vadovo posto 2007 metais.

Graikijos parlamentas penktadienį balsuos dėl pasitikėjimo G. Papandreou vyriausybe, ir vis labiau tikėtina, kad premjeras šį balsavimą pralaimės.

Graikijoje dar vienas ministras pasipriešino pasiūlymui surengti referendumą dėl euro

Graikijoje antras ministras išsakė nepritarimą premjero planams surengti referendumą, ar skolų prislėgta šalis turi likti euro zonoje, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida.

Plėtros ministras Michalis Chryssohoidis nurodė, kad referendumas neturėtų būti rengiamas, tačiau parlamentas turėtų balsuoti dėl labai nepopuliarios Atėnų finansinio gelbėjimo sutarties, kurią Europos Sąjungos (ES) lyderiai priėmė praeitą savaitę, informavo valstybinė televizija NET.

Kelis jo politiniai sąjungininkai perspėjo, kad jie priešinsis referendumui, nes jis kelia pavojų šalies ūkio gaivinimo pastangoms, o viena įstatymų leidėja dėl šio klausimo paliko valdančiąją partiją, todėl vyriausybės dauguma 300 vietų parlamente sumažėjo iki 152 mandatų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją