Graikijos premjero Alexis Tsipras vyriausybė tikisi artimiausiomis dienomis susitarti su kreditoriais dėl paramos mainais į reformas, tačiau Europos Sąjunga (ES) ir TVF nusiteikę pesimistiškiau ir teigia, kad derybos juda pernelyg lėtai, kad toks tikslas būtų pasiektas.

Graikijos valdininkai dabar nuolat primena, kad artėja naujų mokėjimų TVF terminas, ir tikisi pasiekti susitarimą iki birželio 5 dienos, kai bus būtina sumokėti fondui pirmąją iš bendros 1,5 mlrd. eurų grąžintinos sumos dalį - 300 mln. eurų.

"Atėjo metas, kai derybos artėja prie kritinio momento, birželio 5 dienos, - sakė Nikos Filisas, "Syriza" partijos atstovas, televizijos kanalui ANT1. - Jeigu iki šios dienos nebus pasiektas susitarimas, kuris išspręstų dabartinę finansinę problemą, pinigų nebus".

Derybos tarp Graikijos ir jos kreditorių atsidūrė aklavietėje dėl Atėnų reikalavimų atšaukti darbo ir pensijų reformas, taip pat sumažinti biudžeto orientyrus, nustatytus finansinės paramos Graikijai programoje.

Atėnai sutiko su tam tikromis nuolaidomis, tokiomis kaip specialus mokesčio bankų operacijoms įvedimas, tačiau svarstymai šiuo klausimu tik neseniai prasidėjo, pranešė du šaltiniai, artimai susiję su derybomis.

Graikijos vyriausybė leido suprasti, kad jeigu derybos sužlugs, prieš grąžindami skolą, jie pirmiausia sumokės pensininkams ir valstybės tarnautojams.

Analitikų nuomone, lėšų trūkumas šalyje vis plečiasi ir anksčiau ar vėliau jai prireiks naujos finansinės paramos norint išvengti nemokumo. Anot reitingų agentūros "Moody's", didelė tikimybė, kad bus įvesta kapitalo kontrolė, įšaldyti indėliai šalyje, nes indėlininkai skuba atsiimti pinigus iš bankų, baimindamiesi nacionalinio bankroto ir pasitraukimo iš euro zonos.

ECB didina skubaus Graikijos bankų finansavimo ribą 200 mln. eurų

Europos centrinis bankas (ECB) trečiadienį padidino skubaus finansavimo, prieinamo Graikijos bankams, maksimalią ribą 200 mln. eurų, praneša "EUbusiness", remdamasis Graikijos bankininkystės šaltiniu.

Tokiu sprendimu "avarinės likvidumo paramos" (angl. emergency liquidity assistance (ELA) vadinamosios "lubos" padidinamos iki 80,2 mlrd. eurų, tačiau toks ribos padidinimas yra vienas mažiausių per pastaruosius mėnesius, kai ECB imasi priemonių, skirtų užtikrinti lėšų prieinamumą skolų nualintiems Graikijos bankams.

Įskaitant kitas nepanaudotas sumas, bankams šiuo metu prieinamas apie 3,0 mlrd. eurų finansavimas, pridūrė šaltinis.

Graikijos bankai priklausomi nuo ECB finansavimo, tačiau centrinė euro zonos finansų institucija daugiau Graikijos obligacijų kaip užstato už skolas nebepriima. Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal specialų taikomą įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

Graikijos bankams skubiai reikalingos lėšos. Asmeninių bankų ir įmonių sąskaitų turėtojai nuo gruodžio pradžios iki kovo pabaigos atsiėmė per 26 mlrd. eurų, rodo Graikijos centrinio banko duomenys.

J. Varoufakis slapta įrašinėjo euro zonos šalių ministrų susitikimą

Briuselyje nuostabą sukėlė žiniasklaidos pranešimas, kad Graikijos finansų ministras Janis Varoufakis slapta įrašinėjo euro grupės susitikimą. 

Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas aiškiai pareiškė, kad jo vadovaujami euro zonos šalių finansų ministrų susitikimai yra konfidencialūs, ketvirtadienį Briuselyje pareiškė Europos Komisijos atstovė. 

"Mes pasitikime visais dalyvaujančiais asmenimis, kad jie gerbia šį konfidencialumą", - pabrėžė atstovė. Remiantis "New York Times" paskelbta informacija, J. Varoufakis euro grupės susitikime Rygoje praėjusį mėnesį slapta įrašinėjo pokalbius. Pats ministras šių duomenų nei patvirtino, nei paneigė.

J. Varoufakis patikino, kad moka laikyti liežuvį už dantų. "Mano pagarba pokalbių su partneriais, kolegomis ir institucijomis konfidencialumui yra pavyzdinė, ir aš manau, kad tai visi pastebėjo ir suprato", - trečiadienio vakarą sakė Dž. Varufakis.

"New York Times" prieš tai paskelbė, kad J. Varoufakis balandžio pabaigoje Latvijos sostinėje įrašinėjo euro zonos finansų ministrų pokalbius. Tada buvo teigta, kad graikas per posėdį buvo spaudžiamas ir įžeidinėjamas. Duodamas interviu laikraščiui, dabar jis tai neigė.

Laikraščio duomenimis, J. Varoufakis prisipažino įrašęs pokalbius, tačiau teigė dėl jų konfidencialumo negalįs jų paskelbti. To jis trečiadienį nepaneigė.

W. Schaeuble: Graikijos optimizmas dėl artėjančio susitarimo nėra pagrįstas

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė, kad Graikijos vyriausybės optimizmas dėl artėjančio susitarimo su kreditoriais nėra pagrįstas, todėl jis šalies bankroto galimybės taip paprastai atmesti negali. Apie tai praneša „Reuters“.

Savo ruožtu Graikijos premjeras Alexis Tsipras ir jo kairiųjų pažiūrų vyriausybė tikisi, kad susitarimas neišvengiamas, o šalies finansų ministras Yanis Varoufakis pirmadienį paskelbė, kad susitarimą pasiekti galima per artimiausią savaitę.

Tiesa, W. Schaeuble nugesino tokias kalbas, teigdamas, kad tarptautinių institucijų ataskaitose apie derybas rašoma apie „itin lėtą“ pažangą.

„Iš diskusijų su trimis institucijomis žinau, kad šios nepalaiko iš Graikijos skelbiamų pranešimų sklindančio optimizmo“, – kalbėjo ketvirtadienį duodamas interviu Vokietijos finansų ministras. „Džiugiems pareiškimams, kad artėjama prie galutinio susitarimo, iki šiol jokio pagrindo nėra. (Susitarimas) vis dar labai toli“, – pridūrė pareigūnas.