Ši paskola nereikš, kad pratęsiama dabartinė finansinė pagalba, numatanti griežtas taupymo priemones, Graikijos vyriausybės pareigūnų žodžius citavo žiniasklaida.

Pirmadienio vakarą Graikija atmetė planą pratęsti 240 mlrd. eurų paramą, pavadindama ją „absurdu“.

Nesudariusi susitarimo, Graikija gali pritrūkti pinigų, rašo bbc.com.
Eurozona nurodė Graikijai iki penktadienio apsispręsti, ar ji nori pratęsti dabartinį susitarimą dėl finansinės pagalbos.

Graikija norėtų dabartinę finansinę pagalbą pakeisti nauja paskola, kuri, jos teigimu, suteiktų laiko rasti ilgalaikį skolų krizės sprendimą.

Dabartinės finansinės pagalbos Graikijai terminas baigiasi vasario 28 dieną. Bet kokį naują susitarimą turėtų patvirtinti nacionalinės vyriausybės, taigi laikas kompromisui pasiekti senka.

Kiek anksčiau Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras paragino penktadienį surengti balsavimą dėl taupymo programos atsisakymo – tai įvyktų tą pačią dieną, kai baigiasi eurozonos nurodytas terminas.
„Mes nepasiduosime psichologiniam šantažui“, - parlamentui sakė A. Cipras.

„Mes neskubame ir neisime į kompromisus“, - teigė jis.

Kiek anksčiau Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble sakė, kad Graikija turi apsispręsti, ar ji nori pratęsti finansinės paramos programą.

„Nė vienas mano kolega iki šiol nesuprato, ko nori Graikija... Neaišku, ar ji pati supranta, ko ji nori“, - teigė jis.

A.Cipras kritikavo W. Schaeuble, pirmadienį teigdamas, kad Vokietijos finansų ministras prarado savitvardą.

Ne todėl, kad jis pasisakė prieš Graikijos vyriausybę – tai jo teisė, tačiau jis globėjiškai kalbėjo apie Graikijos žmones“, - sakė jis.
Jungtinių Valstijų investicinis bankas „JP Morgan“ praėjusį savaitgalį tvirtino, kad kiekvieną savaitę Graikijos bankai praranda indėlių už 2 mlrd. eurų, ir prognozavo, kad jei tai tęsis toliau, jie per 14 savaičių pritrūks pinigų, kuriuos reikės įkeisti už naujas paskolas.

„JP Morgan“ prognozė buvo paremta skaičiavimu, kad Graikijos bankuose liko daugiausia 108 mlrd. eurų indėlių.

Naujausi Graikijos centrinio banko duomenys rodo, kad gruodį indėlių suma per mėnesį smuko 2,4 proc.: nuo 164,3 mlrd. eurų iki 160,3 mlrd. eurų. Tai reiškia, kad indėlių bankuose mažėjo trečią mėnesį iš eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)