Tai ketvirtadienį pareiškė oficialus vyriausybės atstovas Gavriilas Sakellaridis televizijos kanalui „Sky“.

Pasak G. Sakellaridžio, „klimatas Graikijai pasikeitė, ir dabar realiai svarstoma programos esmė, ne jos skaičiai“. Ministrų kabineto atstovo nuomone, „sprendimas jau pakeliui, nes (ankstesnė) neteisėta programa“ negali būti tęsiama.

„Mes suformulavome protingą pasiūlymą, kuris būtų naudingas ne tik Graikijos tautai, bet ir Europai. Graikijos vyriausybė yra įsitikinusi, kad pirmadienį, vasario 16 d., bus pasiektas sprendimas“, – kalbėjo politikas.

G. Sakellaridis paaiškino, kad Graikija nepritarė bendram euro zonos finansų ministrų pareiškimui dėl jame esančios frazės – „pratęsti memorandumą (dėl griežto taupymo programos)“.

Dokumento projekte, kurį publikavo britų laikraštis „The Financial Times“ (FT), teigiama, kad „Graikijos valdžia sutiko glaudžiai ir konstruktyviai bendradarbiauti su institucijomis, siekdama išsiaiškinti programos pratęsimo galimybes ir sėkmingai užbaigti egzistuojančią programą, atsižvelgiant į naujosios vyriausybės planus“. Kartu laikraštis patvirtino, kad Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis esą sutikęs su šiuo bendru pareiškimu ir vicepremjeras Yannis Dragasakis jį pasirašęs, tačiau paskutiniu momentu Finansų ministerijos vadovas paskambinęs į Atėnus informuoti apie susitarimą, ir tada vyriausybės pareigūnai atmetę bendrą pareiškimą.

Vyriausybės atstovas patvirtino, kad į Atėnus iš tikrųjų buvo skambinta, bet kategoriškai paneigė FT tvirtinimą, esą J. Dragasakis pasirašęs tokį pareiškimą. „Graikija negali sutikti su kai kuriomis formuluotėmis, kurios liudija apie įkyrią idėją dėl senosios politikos tęsimo“, – sakė G. Sakellaridis. J. Varufakis ir J. Dragasakis iškart informavo šalies premjerą, kaip to ir reikalaujama, ir abu išsakė savo prieštaravimus tokiam bendram pareiškimui, jį atmetė ir pats premjeras.

Per vasario 11 d. vykusį euro grupės posėdį Atėnai atsisakė tęsti ankstesnę ES kreditavimo programą, kuri baigia galioti vasario 28 dieną. Graikijos vyriausybė siūlo savo partneriams sudaryti tarptautinę sutartį dėl šalies finansavimo nuo vasario pabaigos iki rugpjūčio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)