Kolumbariumą jau pastatė ir mažiausia Lietuvoje – Neringos savivaldybė. Nidoje atsidariusioje amžinojo poilsio vietoje įrengta 18 nišų – šeimyninių kapaviečių, kuriose tilps po keturias urnas.

Neringos savivaldybės tarybos nariai šią savaitę apsispręs, kiek kainuos išsipirkti vietą kolumbariume. Kol kas diskutuojama dėl kainos tarp 1,5 ir 3 tūkst. litų už nišą neribotam laikui.

„Aišku, kad parduodama bus niša, nes juk vienoje kriptoje nelaidosime kelių skirtingų šeimų artimųjų. Ir kaina bus tokia, kada tik atsipirktų statybos, nes verslo iš to nedarome“, - teigė Neringos savivaldybės Miesto tvarkymo ir statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Viktoras Kolokšanskis.

Jo žodžiais, šiuo metu palaidoti savo artimuosius Neringos kolumbariume jau laukia šešios šeimos. 

Palaidoti urnas bus leista tada, kai Neringos politikai patvirtins naudojimosi kolumbariumu kainas. 

„Akivaizdu, kad paklausa labai didelė. Kol kas esame numatę, kad kolumbariume bus galima laidoti ne tik neringiškius ar mūsų savivaldybės gyventojų artimuosius, bet visus, kurių giminės pageidauja, kad jų mylimų žmonių palaikai būtų saugomi Neringos kolumbariume. Tačiau galbūt teks taisykles keisti, nes taip labai greitai užpildysime kolumbariumą“, - dėstė V. Kolokšanskis.

Jis neatmetė galimybės, kad užpildžius pirmąjį Neringos kolumbariumą, bus statomas ir antrasis.

Gretimoje – Klaipėdos savivaldybėje – veikia du kolumbariumai. Vieną jų pastatė verslininkai, kurie laimėjo konkursą išsinuomoti aikštelę Lėbartų kapinėse. Kai 900 kriptų kolumbariumas bus užpildytas, jo priežiūra bus perduota Klaipėdos savivaldybei.

Naujojo kolumbariumo kriptoje telpa iki keturių urnų. Vienos kriptos nuoma kainuoja nuo 2,5 tūkst. litų.

Klaipėdos Joniškės kapinėse veikia privatus kolumbariumas. Jame yra apie 350 vietų, už vieną jų reikia sumokėti apie 4,5 tūkst. litų ir už šią sumą urna kolumbariume bus saugoma 10 metų.

Klaipėda buvo pirmoji savivaldybė Lietuvoje, pastačiusi kolumbariumą. Jis atsirado prieš aštuonerius metus. Kadangi kolumbariume urnas buvo galima laidoti nemokamai ir tai galėjo daryti ne tik klaipėdiečiai, bet ir kitų savivaldybių gyventojai, 167 vietų kolumbariumas, kurio statyba miestui kainavo apie 323 tūkst. litų, buvo užpildytas per pusantrų metų.

Klaipėdos apskrityje kolumbariumas neseniai pastatytas ir Kretingoje. Jame – 150 vietų. Šiame kolumbariume urnos saugomos nemokamai, tačiau laidojami tik kretingiškiai.

Kolumbariumai taip pat jau veikia Panevėžyje, Kaune, Vilniuje, Jonavoje Radviliškyje, Kėdainiuose, netrukus bus atidarytas Raseiniuose.

Šiuose kolumbariumuose vieta amžinajam poilsiui kainuoja nuo 1,5 iki 4,5 tūkst. litų. Kai kur mokestis yra vienkartinis, o kai kurių kolumbariumų administratoriams urnose palaidotų velionių artimieji kas mėnesį dar turi mokėti ir nuo 30 iki 60 litų mokestį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)