Trečiadienį pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas dėl „GovTech Lab“ iniciatyvos. Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus, tai pakankamai nauja iniciatyva, ją 2016 metais pradėjo Singapūras.

„Šiandien tai atkeliavo ir į Lietuvą. Sakyčiau, kad anksčiau tiesiog nebuvo tokios iniciatyvos, galbūt ir tokio poreikio, tokios stiprios startuolių bendruomenės. Šiandien mes matome didžiulį startuolių bendruomenės augimą“, – po sutarties pasirašymo trečiadienį žurnalistams sakė V. Sinkevičius.

Anot jo, projekto biudžetas nėra didelis – apie 100 tūkst. eurų.

Pasak susitarimą pasirašiusio grupės „Lietuvos energija“ vadovo Dariaus Maikštėno, inovacijų kūrimas Lietuvai yra labai svarbus.

„Inovacijų atėjimas į Lietuvą, jų kūrimas Lietuvoje yra ypač svarbus. Siekiame, kad susikurtų efektyviai veikianti startuolių, inovacijų ekosistema ir šalis galėtų būti tarp lyderių Europoje energetikos sistemoje ir visame viešajame sektoriuje“, – sakė D. Maikštėnas.

Anot jo, naujos kartos startuoliai rodo susidomėjimą įsitraukti į energetikos sektorių.

„Taip, mes matome startuolių augantį susidomėjimą. Kiekvienas hakatonas (angl. hackathon, liet. varžybos – BNS) kiekvienas kvietimas į Venture Capital (rizikos kapitalo – BNS) fondą pritraukia vis didesnį susidomėjimą ir didesnį kiekį startuolių“, – teigė D. Maikštėnas.

„Kaip kažkada keitėsi telekomunikacijos, po jų sekė bankų pokyčiai, taip dabar pokyčiai ateina į energetiką, į transportą, į įvairių sričių elektrifikaciją ir išmanizaciją. Šioje srityje startuoliai turės didžiules galimybes kurti pačius inovatyviausius projektus pasaulyje“, – teigė „Lietuvos energijos“ vadovas.

„GovTech Lab“ tikslas – skatinti naujausių technologijų naudojimą viešajame sektoriuje, suteikiant geriau teikti paslaugas gyventojams bei priimti geresnius sprendimus.

Susitarimą, be V. Sinkevičiaus ir D. Maikštėno, trečiadienį pasirašė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas, viešosios įstaigos „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas bei viešosios įstaigos „Kaunas 2022“ tarptautinių ryšių ir programų direktorė Ana Čižauskienė.