Vis dėlto SEB banko prezidento patarėjas dr. Gitanas Nausėda tokius pažadus linkęs vertinti atsargiai.

Pirmadienį Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ jis teigė, kad 1500 litų minimali mėnesinė alga jau 2013 m. yra įmanoma... Jeigu susitaikysime su faktu, kad tokiu atveju nedarbo lygis šalyje siektų 20-25 proc., nes nemažai verslininkų tiesiog neišgalėtų mokėti tokių didelių atlyginimų.

Ekonomisto teigimu, 1500 litų minimalus darbo užmokestis per ketverių metų kadenciją yra kiek realesnis uždavinys, tačiau net ir tokiu atveju reikėtų tikėtis, kad šalies ekonomika augtų bent 5 proc. kasmet, būtų liberalizuota darbo rinka ir sumažinti darbo mokesčiai.

„Žinoma, ją įmanoma įgyvendinti (minimalios algos pakėlimą iki 1,5 tūkst. Lt – red.), tačiau nedarbo lygis sieks 20-25 proc. Mes per jėga bandytume įdiegti tokią minimalią algą, nes daug darbdavių negalėtų tokios algos išmokėti ir atleistų darbuotoją. Tiesa pasakius, jie ir neturėtų kito pasirinkimo, kadangi darbuotojas būtų per brangus. <…>

Jei kalbame apie minimalios algos pakėlimą iki 1500 Lt per Seimo kadenciją, t.y. ketverius metus, nesakyčiau, kad tai misija neįmanoma. Jei pavyktų pasiekti, kad ekonomikos augimas Lietuvoje per metus sudarytų kokius 5 proc., jeigu būtų atpalaiduota daug suvaržymų darbo rinkoje, jei sumažėtų darbo mokesčiai, galimas dalykas, kad tokio ambicingo tikslo galima pasiekti”, - Žinių radijui sakė ekonomistas.

Nuo šių metų rugpjūčio minimali mėnesinė alga Lietuvoje siekia 850 litų.