K. Oženeckas „Oro navigacijoje“ dirba daugiau nei 20 metų, todėl, jei būtų atleistas, galėtų tikėtis įspūdingos išeitinės išmokos. Pagal naująjį Darbo kodeksą, tokį stažą turintiems darbuotojams priklauso penkių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio išeitinė.

Valstybės valdomos įmonės (VVĮ) internetinėje svetainėje skelbiamais duomenimis, 2017 metų antrąjį ketvirtį K. Oženeckas „ant popieriaus“ gavo 2 410 eurų dydžio atlyginimą, tad jo išeitinė sudarytų 12 050 eurų.

Tačiau darbuotojas su darbdaviu gali derėtis ir dėl didesnės sumos.

Pats K. Oženeckas DELFI sakė, kad „Oro navigacijos“ vadovybė jam jau siūlė iš darbo išeiti šalių susitarimu, pagal kurį išeitinė nepriklauso, tačiau jis su tuo nesutiko.

„Tokios galimybės dar nesvarsčiau“, – paklaustas apie pagal Darbo kodeksą priklausančią išeitinę sakė jis.

Ministras laukia principingo vertinimo

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis DELFI sakė, kad neblaivus prie vairo sėdęs „Oro navigacijos“ darbuotojas pasielgė labai neatsakingai.

„Iš įmonės vadovybės lauksiu principingo tokių veiksmų vertinimo“, – sakė jis.

R. Masiulis taip pat komentavo, kad iš principo labai griežtai vertina asmenis, kurie girti sėda prie vairo.

„Tai neleistina ir netoleruotina. Juodosios statistikos skaičiai yra tragiški – neblaivūs vairuotojai, kurių organizme nustatoma daugiau nei 1,5 promilės etilo alkoholio, sukelia apie 80 proc. mirtimi pasibaigiančių avarijų.

Kad ir kokie būtų formalūs įstatymo aspektai, visada lieka žmogiškoji ir moralinė atsakomybė bei sveiko proto jausmas“, – sakė ministras.

„Oro navigacijos“ komunikacijos vadovas Vytautas Beniušis teigė, kad galutinis sprendimas dėl K. Oženecko dar nepriimtas.

„Įmonė netoleruoja ir netoleruos darbuotojų, kurie neatsakingai elgiasi, nesugeba adekvačiai įvertinti savo veiksmų ir keliamos grėsmės visuomenei.

Iškart po gegužę Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo centro viršininko K. Oženecko įvykdyto teisės aktų pažeidimo, su juo įmonės vadovybė kalbėjosi dėl jo tolimesnių darbo perspektyvų įmonėje.

Atsižvelgiant į galiojančius teisės aktus, nuspręsta sulaukti teismo sprendimo. Po priimto teismo sprendimo, įvertinus galiojančius teisės aktus, bus priimami tolimesni sprendimai dėl šio darbuotojo“, – sakė V. Beniušis.

Rokas Masiūlis

Teismas pasigailėjo

Kaip nurodoma Vilniaus miesto apylinkės teismo 2017 metų rugpjūčio 8 dienos nuosprendyje, nustatyta, kad K. Oženeckas 2017 metų gegužės 7 dieną apie 13.58 val. Versmių g., ties 40 namu, vairavo automobilį „BMW X REIHE X6“ būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Jo kraujyje rasta 3,25 promilės etilo alkoholio, kas atitinka sunkų girtumo laipsnį.

K. Oženeckas teisme kaltę pripažino visiškai ir parodė, kad per Motinos dieną prisiminė prieš 3 metus mirusią mamą, išgėrė brendžio, pasidarė lengviau.

„Nutarė nuvažiuoti nupirkti šampano žmonai, t. y. asmeniui, su kuriuo gyvena. Norėjo eiti pėsčiomis, tačiau kilo mintis nuvažiuoti automobiliu.

Nupirkus parduotuvėje šampano, prie jo aikštelėje priėjo pilietis ir perspėjo, kad jis nevairuotų automobilio, nes atrodo išgėręs. Jis parėjo pėsčiomis namo, ten dar išgėrė. Tuomet sugalvojo nueiti ir parsivaryti automobilį. Vairuojant ir likus apie 150 m iki namų sustabdė policija“, – rašoma nuosprendyje.

Teisme liudijęs patrulis nurodė, kad nuo K. Oženecko sklido aitrus alkoholio kvapas, kalba buvo nerišli, judesiai nekoordinuoti, į klausimą ar yra vartojęs alkoholinius gėrimus atsakė teigiamai, nurodė, kad prieš kelias valandas gėrė.

„Pasiūlius minėtam automobilio vairuotojui pasitikrinti blaivumą, jis tą padaryti kategoriškai atsisakė. Paaiškinus, kad atsisakymas tikrintis blaivumą užtraukia administracinę atsakomybę, vairuotojas persigalvojo“, – teigė patrulis.

Nuosprendyje taip pat minima, kad K. Oženeckui priklausančio „BMW X REIHE X6“ vidutinė kaina Lietuvoje yra 24 130 eurų.

Teismas nurodė, kad K. Oženeckas nuoširdžiai gailėjosi padaryto nusikaltimo.

Perdavė sūnui

Nuosprendyje dar rašoma, kad teisme buvo gautas kaltinamojo sūnaus prašymas perduoti tėvą pagal laidavimą jo atsakomybei, tokiu būdu atleidžiant tėvą nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Liudytojas D. O. (sūnus – DELFI) teisme parodė, kad jo tėvas padarė impulsyvią klaidą gyvenime bandydamas vairuoti automobilį išgėręs. Jis dirba kartu su tėvu, dažnai jį aplanko, po įvykio kurį laiką gyveno kartu, yra vienintelis vaikas šeimoje, tėvams išsituokus jis augo pas tėvą“, – rašoma dokumente.

Teismas taip pat nustatė, kad K. Oženeckui priklausančios transporto priemonės konfiskavimas šiuo atveju būtų neproporcinga (neadekvati) ir teisingumą pažeidžianti poveikio priemonė tiek padarytam teisės pažeidimui, tiek kaltininko asmenybei, dėl ko akivaizdžiai neatitiktų įstatymo leidėjo siekiamų tikslų.

Galiausiai teisėjas Mindaugas Striaukas nusprendė, kad K. Oženeckas turi būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės ir perduotas 35 metų sūnaus atsakomybei pagal laidavimą 1 metams be užstato ir bylą nutraukti. K. Oženeckui taip pat buvo grąžintas jo automobilis „BMW X REIHE X6“.

Jam taip pat buvo pritaikyta nuobauda – draudimas vairuoti 2 metus.

Pats K. Oženeckas sakė, kad teismo sprendimą laiko negriežtu, tačiau juo nesidžiaugia.

„Kaip šioje situacijoje galima džiaugtis? Nėra to džiaugsmo, suprantate, – sakė jis. – Tai buvo sekmadienis, nedarbo laikas, Motinos diena. Tokią klaidą padariau.“

„Sodros“ duomenimis, rugpjūčio 11 dieną VVĮ „Oro navigacija“ turėjo 304 darbuotojus, birželį jų atlyginimų vidurkis „ant popieriaus“ sudarė 2975,07 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)