– Ar galėtumėte įvardyti esminę naudą, kurią Europa gaus iš šios transatlantinės partnerystės?

– Su JAV mes prekiaujame seniai, tačiau yra barjerų ir tarifų eksportui. Kai kuriose srityse jie itin dideli. Taip pat nėra sukurtų pakankamų galimybių tam tikroms rinkoms, paslaugoms ir viešiesiems pirkimams. Susiduriame su aukštu biurokratijos lygiu, nustatant produktų standartus, pavyzdžiui, chemijos industrijoje, kuri svarbi Lietuvai, transporto, medicinos įrangos srityse.

Norint gauti produkto sertifikatą, jį reikia testuoti ir Europoje, ir JAV, nes nepripažįstame vieni kitų procedūrų. Taip pat sutarties akronime TTIP „p“ reiškia partnerystę. Norime ją sustiprinti, nes su JAV turime daug bendrų vertybių, kurias pastaruoju metu kvestionuoja kaimynai.
LEAD Technologies Inc. V1.01

– Ar esate atlikę skaičiavimų, kaip tai paveiks Europos ekonomiką?

– Yra įvairių tyrimų, kurie tai skaičiuoja, todėl sudėtinga pateikti tikslius skaičius, bet dauguma studijų sako, kad bendras vidaus produktas (BVP) padidės bent 0,5 proc. per metus. Visai neseniai pasirodė tyrimas, kuriame skaičiuojama, kad Lietuva yra viena iš didžiausių laimėtojų. Teigiama, kad jūsų šalies eksportas padidės, jei į JAV bus galima produktus vežti lengviau. Pavyzdžiui, gamybos popieriaus, maisto srityje, kurioms taikomi įvežimo tarifai. Netgi pasiseks maisto pramonei. Kiek žinau, turite žymių sūrių, kuriuos eksportuojate į valstijas.

– Sakote, kad Lietuva gali būti viena iš didžiausių laimėtojų, tačiau sklando gandai, kad didžiausiais laimėtojais taps didžiausios Europos industrijos ir valstybės.

– Tai priklauso nuo to, ar šalies ekonomika yra glaudžiai susijusi su Amerikos. Jei ryšys jau yra, tai reiškia, kad labai pasiseks ir nauda bus didelė, pavyzdžiui, Vokietijai ir kitoms valstybėms, kurios eksportuoja į Vokietiją, o ši – į JAV. Grandyje gali laimėti visi.

Taip pat naudą pajus šalys, kurios turi didelio potencialo industrijas, norinčias eksportuoti daugiau. Manau, kad Lietuva yra viena ši šių valstybių. Jau šiandien jūs priklausomi nuo eksporto. Kiek žinau, 18 proc. darbo vietų priklauso būtent nuo jo. Tai svarbu jūsų ekonomikai. Jei šį skaičių padidinsime, tai taps itin reikšminga.

– Kaip ši partnerystė paveiks paprastų piliečių gyvenimą? Kai kurie tyrimai sako, kad keturių asmenų šeima per metus gaus 0,5 tūkst. eurų daugiau. Kaip tai įvyks?

– Taip skaičiuoja viena studija, bet yra ir kitų tyrimų. Žinoma, vartotojams atsiras didesnis prekių pasirinkimas parduotuvėse. Jei neliks tarifų, produktai atpigs. Pavyzdžiui, technologijos, maistas ir drabužiai – viskas, ką atveža amerikiečiai. Taip pat skaičiuojame, kad daugiau valstybių investuos JAV, o tai sukurs naujų darbo vietų. Tai labai gerai ekonomikai, nes suteikia daugiau galimybių gyventojams, o valstybė surenka daugiau mokesčių.

– Vokietija yra aiški laimėtoja, tačiau šiuo metu ten vyksta protestai. Sakoma, kad partnerystė paveiks aplinkosaugą, įsidarbinimo galimybes. Kaip į tai reaguoja EK?

– Nors dauguma valstybių remia sutartį, tiesa, kad Vokietijoje palaikymas mažesnis. Aiškiai esame pasakę, kad aplinkosaugos ir įdarbinimo standartai nesumažės. Taip tikrai neįvyks. Niekas šioje srityje neprivers jokios valstybės ar miesto privatizuoti viešąsias paslaugas.

– Ar amerikiečių pusė turi kokių nors abejonių dėl partnerystės?

– Nesame abejonių etape. Mes dar neišsprendėme daugumos problemų – jie turi savo prioritetus, o mes savus. Dirbame lėtai, bet stabiliai. Jau sakėme, kad darysime viską, kad derybas baigtume iki metų pabaigos. Jei to nepakaks, turėsime padaryti pertrauką ir laukti kitos administracijos.