Ginčas kilo dėl to, jog bankui keičiant įkainius, žmogui buvo paskaičiuota mokėti daugiau, nei priklauso pagal jo pasirašytą sutartį. Banko klientas nesutiko su naujais banko įkainiais ir pasinaudojo savo teise atsisakyti banko paslaugų.

Pirmiausiai bankas iš kliento nuskaičiavo 28 Lt mokestį, o po kelių savaičių – dar 6 Lt mokestį. Verslininkas sutiko, kad bankas turėjo teisę nuskaičiuoti tik 20 litų, tačiau, kaip konstatavo apeliacinės instancijos teismas, neatsižvelgė, jog DNB grąžino dalį per klaidą nurašytos sumos.

Norėdamas atgauti savo pinigus, verslininkas kreipėsi į teismą, prašydamas grąžinti nuskaičiuotus komisinius mokesčius ir kitas su ginčo sprendimu susijusias išlaidas.

Tai – 52 litų žyminis mokestis, 11,9 Lt kopijavimo, pašto paslaugų ir kitos išlaidos, susijusios su ieškinio pateikimu, taip pat 153,22 Lt išlaidos kurui ir 10 Lt išlaidos telefoniniams pokalbiams. Be to, verslininkas reikalavo priteisti 10 proc. palūkanas už 4 mėnesius užlaikytus savo pinigus ir 3 tūkst. Lt neturtinės žalos, bylinėjimosi išlaidas ir nuostolius, patirtus dėl dalyvavimo teismo posėdyje.

„Bankas 2011-08-05 nuo mano asmeninės sąskaitos nuskaičiavo 28 Lt o po 3 dienų pinigus be jokios paaiškinimo grąžino, t.y., tris dienas bankas naudojosi mano pinigais “pasiskolinęs” ir nieko nepaaiškinęs pervedė atgal, - laiške rašė verslininkas. - Atrodo, nieko čia baisaus, bet bankas nenorėjo pripažinti, kad tai darė neteisėtai.“

Banko pozicija kitokia: jis dėsto, jog keitė įkainius, padarė klaidą, nuskaičiuodamas mokesčius, dėl to žmogui pasiūlė grąžinti minėtus 14 Lt. Tai konstatavo ir apeliacinis teismas.

"Vilniaus apygardos teismas patvirtino tai, ką mes siūlėme dar prieš prasidedant teisminiam ginčui, t.y. priteisė būtent tą sumą (14 litų), kurią mes patys raštu savanoriškai siūlėme sumokėti. Tačiau tuomet ieškovas atsisakė nenurodydamas, kur pervesti minėtą sumą ir reikalaudamas papildomų kompensacijų", - sako DNB atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Teismų nuomonės išsiskyrė

Pirmos instancijos teismas priėmė žmogui nepalankų sprendimą, atmesdamas verslininko reikalavimus ir jam priteisdamas bankui atlyginti 2640 Lt bylinėjimosi išlaidų, tačiau apeliacinis teismas sprendimą pakeitė ir nutarė iš dalies tenkinti tiek verslininko, tiek banko reikalavimus.

Galiausiai šiemet apeliacinį skundą išnagrinėjęs ir sprendimą priėmęs Vilniaus apygardos teismas nusprendė, jog bankas žmogui turi grąžinti 14 Lt ir atlyginti dalį - 914 Lt - bylinėjimosi išlaidų, tačiau D. Raščius taip pat turi atlyginti dalį bylinėjimosi išlaidų bankui, tiesa, jos buvo sumažintos nuo 2640 Lt iki 1314 Lt.

Verslininkas skaičiuoja, kad iš viso teisinėms paslaugoms ir ginčo nagrinėjimui išleido daugiau nei 3 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (301)