Gide dirbanti Alina Obolevič DELFI pasakojo nuolat sulaukianti lenkų turistų skambučių su klausimais, ar jiems čia bus saugu ir ar gali vaikštinėdami kalbėtis lenkiškai.

Ji tvirtina, kad kasmet šių turistų Lietuvoje vis mažėja, o to priežastimi įvardijami įtempti abiejų šalių santykiai, Lietuvos lenkų nuolat reiškiami priekaištai ir geopolitinė situacija su Rusija.

Mažėjantį lenkų turistų srautą fiksuoja ir Turizmo departamentas.

„Lenkijos laikraščiuose ir televizijoje labai kalba, kad čia jų nemėgsta, kad santykiai yra blogi. Kai kurie skambina ir klausia, ar jiems saugu važiuoti su savo automobiliu, gal čia sudaužys jų mašiną. Būna klausimų, ar saugu vaikštant senamiestyje kalbėti lenkiškai. O per pastaruosius metus prie šių baimių ir stereotipų prisidėjo įvykiai Ukrainoje. Dalis turistų bijo, kad prie mūsų sienų stovi rusų tankai. Kai kurie net nesupranta, kad Lietuva neturi sienos su Ukraina, jiems tai atrodo tiesiog buvusi sovietų sąjunga“, - kalbėjo gidė.

A. Obolevič prisiminė šį balandį buvusį atvejį, kai dar žiemą moksleivių grupei iš Lenkijos buvo rezervuotas viešbutis, tačiau artėjant atvykimo į Lietuvą datai konfliktas Ukrainoje vėl suaktyvėjo ir turistai sudvejojo, ar verta atvažiuoti į Lietuvą.

„Tada man paskambino turizmo agentūros vadovė klausdama, ar saugu atvykti, nes tėvai bijo išleisti savo vaikus ir nori anuliuoti rezervaciją. Aš turėjau parašyti raštą, kuriame patikinau, kad priklausome NATO, Europos Sąjungai ir neturime bendrų sienų su Ukraina, todėl mums grėsmės nėra. Šį raštą ji skaitė tėvų susirinkime. (...) Apskritai lenkai bijo mokėti avansus ir viską užsakinėti iš anksto, laukia iki paskutinės akimirkos, kas bus toliau. Buvo ir daug anuliuotų rezervacijų“, - pasakojo gidė.

Ji skaičiuoja, kad per pastaruosius kelerius metus lenkų turistų sumažėjo iki 50 proc. Kartu gidė pasakoja apie atvejus, kai lenkus nemaloniai aptarnauja Lietuvos parduotuvėse arba padavėjai pamatę įėjusius lenkus vieni kitiems sako, va, vėl lenkai atėjo ir nenori jų aptarnauti.

„Dar daug kas priklauso nuo to, kas lydi lenkų grupę. Jeigu važiuoja profesionalus vadovas, kuris nėra suinteresuotas kiršinti žmones, tuomet kelionės vyksta normaliai. Jeigu važiuoja mokytojas, vadovas ar kunigas, kuris kažką girdėjo, šneka bet ką ir nuteikia žmones negatyviai. Tada jie atvažiuoja ir žiūri, ar nutiks kažkas blogo“, - kalbėjo A. Obolevič.

Kartu, anot pašnekovės, būna ir turistų iš Lenkijos, kurie, pavyzdžiui, įsivaizduoja, kad visi su jais turi bendrauti lenkiškai.

„Iš tikrųjų yra lenkų turistų, kurie atvyksta blogai nusiteikę, nori, kad juos aptarnautų tik lenkiškai, dėl kažko galvoja, kad Vilnius yra lenkų ir būtinai visi turi jiems atsakyti lenkiškai. Kai aš arba kitas vadovas pakeliui paaiškina, kad ne visi moka ir ne visi privalo mokėti lenkiškai, tuomet viskas būna gerai, bet jeigu koks kunigas arba vadovas tvirtina, kad jie moka, bet tingi ir piktybiškai nekalba lenkiškai, tada automatiškai visas autobusas atvažiuoja negatyviai nusiteikęs“, - kalbėjo gidė.

Ji taip pat sako pastebinti, kad kelionių organizatoriai turistus iš Lenkijos į Lietuvą atveža vienai dienai, o apnakvyndina juos pasienyje su Lietuva, nes ten pigiau.

Tuo metu su lenkų turistais dirbanti gidė Rima Čepurnienė DELFI sakė su tokiais klausimais nesusidurianti ir sumažėjusių turistų skaičiaus nejaučianti.

„Niekada manęs niekas nėra paklausęs tokių dalykų, jie visada malonūs. Gal tai priklauso nuo to, iš kokio regiono atvažiuoja ar nuo išsilavinimo“, - svarstė ji.

Būtų tik geriau, jei lenkų turistų padaugėtų

Lietuvos gidų sąjungos prezidentas Linas Daubaras teigė nematantis priežasčių, ko lenkams nerimauti, tačiau pripažįsta, kad šių turistų atvyksta mažiau.

„Žvelgiant į pastarųjų trejų-ketverių metų laikotarpį, lenkų turistų iš tiesų sumažėjo. Taip nutiko dėl to, kad gana stipriai buvo pablogėję santykiai tarp šalių. Bet kuriuo atveju jie išlieka penketuke, jie mums yra tikrai svarbūs“, - DELFI komentavo jis.

Pašnekovas sakė, kad su lenkų turistais gidams yra labai įdomu dirbti.

„Kiek man tenka su jais dirbti, jie yra labai geranoriški žmonės, su kuriais labai įdomu dirbti. Įdomu būtent dėl to, kad jie labai gerai žino savo šalies istoriją, o jų šalies istorija stipriai persipina su mūsų šalies istorija, todėl su jais labai įdomu dirbti, nes reikia labai daug žinoti. Tai ne tas pats, kas pasakoti mūsų šalies istoriją amerikiečiui, kuriam 100 metų paklaida neatrodo reikšminga. Jeigu lenkų turistų būtų daugiau, nuo to būtų tik geriau“, - kalbėjo L. Daubaras.

Pastaruoju metu pastebima, kad į Lietuvą aktyviau atvyksta vokiečių turistai.

„Tai yra labai smagu, nes tai yra iš turtingos šalies atvažiuojantys žmonės. Žinoma, jų pagrindinis dėmesys yra pamariui, Klaipėdos kraštui, Mažajai Lietuvai“, - teigė asociacijos prezidentas.

Paklaustas, ar nesulaukia atvykstančių turistų klausimų dėl saugumo šalyje, jis sakė: „Viena yra geopolitinis stabilumas, kurio šiuo metu šiek pamažėję ir šiek tiek gal grėsmių atsiradę, bet saugumas gatvėje, naktį einant iš restorano į viešbutį pas mus yra gerokai geresnis nei daugelyje kitų šalių. O šį saugumą žmonės daugiausiai ir jaučia. Turistai maloniai nustemba, kad pas mus yra saugu“.

Mažėjo beveik dešimtadaliu

Lietuvos turizmo departamento duomenimis, pernai Lietuvoje buvo apgyvendinta 117,5 tūkst. turistų iš Lenkijos arba 7,7 proc. mažiau nei 2013 m., kai jų buvo atvykę 182,9 tūkst. Tuo metu 2012 m. Lietuvoje lankėsi 190,5 tūkst. lenkų turistų.

Pagal 2014 m. Lietuvoje apgyvendintų turistų skaičių, Lenkija užima 4 vietą svarbiausių atvykstamojo turizmo rinkų TOP-10-uke.

Šių metų pirmųjų mėnesių statistikos dar nėra.

Turizmo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė DELFI sakė, kad lenkų turistų paklausimų apie situaciją Lietuvoje ar skundų departamentas tiesiogiai nėra gavęs.

Vidutinė lenkų turistų viešnagės trukmė pernai pasiekė 2,0 nakvynės arba 4,4 proc. ilgiau lyginant su 2013 m.

Buvo sausakimša

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė DELFI sakė, kad viešbučiai nesiskundžia sumažėjusiu lenkų turistų srautu.

„Labai džiaugiamės gegužės mėnesio užimtumu, nei lenkų sumažėjo, ir rusų su baltarusiais skaičiai po truputį kyla, matyt, rublis sustiprėjo. Gegužės 1-ąją didžiuosiuose miestuose ir kurortuose buvo sausakimša. Matome rinkos pagyvėjimą“, - komentavo ji.

Viešbučių tinklo „Centrum Hotels“ generalinis direktorius Artūras Vainora DELFI taip pat sakė, kad lenkų turistų nemažėja, tik pastebima, kad grupes dažniau keičia pavieniai keliautojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1391)