Pakoreguotos elektros tiekimo ir naudojimo taisyklės numato, kad pirmos patikimumo kategorijos vartotojams (įmonėms ar gydymo įstaigoms, kurioms stabilus elektros tiekimas yra gyvybiškai būtinas) elektros tiekimas turi būti atkurtas per 2,5 valandas.

Anksčiau tam buvo skirtos kelios sekundės, kol automatiškai įjungiamas rezervinis maitinimas.

Mažiau svarbiems, antros kategorijos, vartotojams atjungimo terminas pailgėjo nuo 2,5 iki 6 valandų, o visiems likusiems elektros tiekimas turi būti atkurtas per parą.

Valstybinės energetikos inspekcijos viršininkas Vytautas Miškinis sako, kad pailginti terminai nebeskatina elektros tinklų darbuotojų stengtis kuo greičiau atkurti elektros tiekimą: "Dabar leidžiamas patikimumas yra gerokai žemesnis nei Sovietų Sąjungos laikais. Materialinė atsakomybė už stambių vartotojų elektros tiekimo patikimumą perkrauta ant jų pečių".

Įmonėms, nenorinčioms rizikuoti ilgam likti be elektros, tai reiškia išlaidas rezerviniams maitinimo šaltiniams įrengti.

Tokį kelią pasirinkusi bendrovė "Rokiškio sūris" investuotų lėšų nesigaili.

Tuo tarpu "Vilniaus paukštyno" generalinis direktorius Vytautas Tėvelis pripažįsta, kad įmonė gyvena nuolatiniame pavojuje likti be elektros energijos, o įrengti rezervinį maitinimą techniškai itin sudėtinga, mat reikėtų statyti rezervinius generatorius kiekvienam iš 85 pastatų, kur laikomi paukščiai.

"Į kai kurias mūsų paukštides elektra tiekiama viena linija, o tai negarantuoja patikimo tiekimo. Likę be elektros, ypač vasarą, nevėdinamose patalpose, per 20 min. galime prarasti 20-30 tūkst. paukščių", - sako V.Tėvelis.

Tikėtis, kad dėl elektros tiekimo pertrūkių patirti nuostoliai bus atlyginti, įmonės gali tik tam tikrais atvejais, jei buvo viršyti taisyklėse numatyti terminai ir pavyks įrodyti, kad vartotojas be elektros liko dėl elektros tinklų kaltės. Tačiau prarastų pajamų net ir tada energetikos įmonės neatlygins.

Jeigu gedimai įvyko dėl stichinių reiškinių, elektros įrangą sugadino kiti asmenys ar pats vartotojas, jokia žala neatlyginama.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją