Ministras penktadienį apžvelgė 2021 metais nuveiktus darbus ir šių metų planus. Jis anonsavo, kad šiemet laukia trys svarbios pertvarkos.

„Trys TOP reformos, kurias mes pristatome šiemet: saugomų teritorijų reforma, vandentvarkos reforma ir valstybinės žemės perdavimas savivaldai“, - vardijo ministras.

Paklaustas, kiek pagrįsti būgštavimai, jog perdavus žemę savivaldai, merai tvarkysis joje kaip tinkami, ministras pripažino, kad rizikų visada yra.

„Pavojų yra, bet man atrodo šiandien pavojų yra daugiau šiandieninėje Nacionalinėje žemės tarnyboje, kur yra nevykdomas keturių akių principas, nes pati institucija formuoja sklypus ir pati įgyvendina kontrolę“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S. Gentvilas.

„Pirminis planas, kad eigoje koncepcijoje mes pateiksime, kad Nacionalinė žemės tarnyba turėtų jungtis su Statybos inspekcija“, – sakė jis.

Pasak ministro, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kaip teritorijų planavimą ir statybas prižiūrinti įstaiga, prižiūrės ir valstybinės žemės naudojimą ir jos kontrolę.

Anot jo, apie valstybės žemės perdavimą savivaldybėms kalbama jau seniai.

„Pirmadienį derinimui bus patalpinta ir išsiųsta teisės aktais (...) kaip šiais metais mes norėtume per įstatymus, per Seimą, jeigu Seimas pritars, atiduoti žemės valdymą Lietuvos savivaldybėms, paspartinti procedūras, apie kurias kalbėta dešimtmečius“, – aiškino S. Gentvilas.

„Kartu mes norime perimti žemės politikos formavimą, tai su šiuo paketu eis Nacionalinės žemės tarnybos pavaldumo klausimas. Jisai pereis Aplinkos ministerijai (dabar pavaldi Žemės ūkio ministerijai – aut. past.) ir pats žemės politikos formavimas irgi Aplinkos ministerijai, su kai kuriomis išimtimis dėl žemės ūkio paskirties žemės“, – sakė jis.

Lietuvos gamtos peizažas

Apie taršos mokestį: „žingsnis atgal“

Seimui trečiadienį nepriėmus svarstyti įstatymų projektų, kuriais siūlyta atsisakyti dabar galiojančio automobilių registracijos mokesčio ir įvesti naują kasmetinį mokestį už naudojimą, ministras penktadienį netiesiogiai replikavo apie šį parlamentarų sprendimą, kalbėdamas apie žaliąją pertvarką apskritai.

„Labai daug kalbėjome apie oro taršą. Ne visada sėkmingai. Seime reikėjo ką tik žengti žingsnį atgal, bet labai džiaugiamės gyventojais, kurie įsijungė į tai, tapo neabejingi ir 10 tūkst. taršių automobilių buvo pakeisti dviračiais, paspirtukais, elektromobiliais“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, dotacijos gyventojams „graibstomos rekordišku tempu“.

„Sausio 10 dieną paskelbtas kvietimas dėl saulės modulių statymo tiek nuotolinių, tiek ant savo stogo, sulaukė 3 tūkst. paraiškų pirmą dieną. Tai yra beveik dvi trys paraiškos per minutę. Mūsų sparta remti gyventojų persitvarkymą stipriai padidėjo“, – sakė S. Gentvilas.

Tarp nuveiktų darbų jis paminėjo ir Klaipėdos taršos problemos sprendimą, kurį įvardijo kaip signalą teršti ketinantiems verslams. Ministras pabrėžė, kad neturi omenyje viso verslo.

„Per 2021 metus sugebėjome įrodyti, kad už politinių arba biurokratinių bla bla yra konkreti valstybės kontrolė. Didelis dėmesys mano buvo nuo pat pradžių per visą pavasarį uosto teršėjams. (...) Šiandien klaipėdiečiai jau gali šiaurinėje Klaipėdoje nebesiskųsti taršaus krovinio krovimu. Tai yra aiškus signalas tiems, kurie pažeidinės gyventojų gerovės, aplinkos kokybės standartus, - kad valstybė yra įgali sustabdyti tvarkos nesilaikantį verslą“, – teigė ministras, kalbėdamas apie bendrovės „Klasco“ situaciją.

Oro tarša

Ministro pasižadėjimas: mažės našta verslui


Ministras kartu pažadėjo, kad dar šiemet sumažės administracinė našta verslui.

„Tą padarysime per visų pirma GPAIS sistemos atnaujinimą. Šiandien verslas vidutiniškai sunaudoja 88 val. savo darbo laiko pildyti atliekų tvarkymo informacinę sistemą, peržiūrėsime Lietuvos Geologijos tarnybos gręžinių reglamentavimą, atsisakant eilės perteklinių funkcijų“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S. Gentvilas.

„Statybos inspekcijoje žiūrime, kaip galime patį statybų procesą sutrumpinti. Miškų įveisimas, kaip dvejus metus trunkantis procesas leidimams gauti sutrumpės iki pusės metų“, – pridūrė jis

Pasak jo, pastaruosius dvejus metus Aplinkos ministerija „lyderiauja“ pagal administracinės naštos didinimą.

„Aš noriu viešai įsipareigoti, kad iš administracinės naštos autsaiderių mes tikrai pakilsime į Top 3 ministerijų pagal administracinės naštos sumažinimą metų pabaigoje“, – kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)