Pasak jo, kai kurios sutartys su valstybės institucijomis pasirašytos dar pernai, o sustabdžius žaliavų ir medžiagų tiekimą iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos jjų kainos gerokai išaugo, pailgėjo tiekimo terminai.

Civilinis kodeksas ir Viešųjų pirkimų įstatymas numato galimybę keisti, koreguoti sutartį pasikeitus esmingai aplinkybėms. Karas Ukrainoje, nėra abejonės, kad sąlygojo tiekimo sąlygas, gamybos sąlygas“, – BNS Plius teigė D. Gedvilas.

Anot jo, teisės aktai numato ir leidžia atlikti indeksavimą, todėl rangovai kreipėsi į perkančiąsias organizacijas ir teikė informaciją apie tai, kad reikia peržiūrėti sutartis ir patikslinti kainas, kai kuriuose projektuose – ir įgyvendinimo terminus, nes buvusių tiekėjų nebeliko.

„Tačiau perkančiosios organizacijos šiuo metu šito nedaro (...) Visi supranta, visi žino, kad kainos pasikeitė, bet nieko nedaro ir sako, kad jūs turite patys išplaukti. Sumos yra ženkliai didesnės, kad rangovas prisiimtų tuos nuostolius į savo sąskaitą“, – tvirtino statybininkų asociacijos prezidentas.

Pasak D. Gedvilo, įmonės nusiteikusios ryžtingai ir nenori tapti finansuotojais ar bankais, kurie projektus įgyvendintų savo sąskaita, be to, didelė dalis įmonių mano, kad baigs metus su nuostoliais.

Statybininkų asociacijos apklausos duomenimis, jeigu kainos nebus indeksuojamos, bendrovės negalės įgyvendinti darbų už daugiau nei 200 mln. eurų.

„Tokiai sumai reikia darbų tuose projektuose ir rangovai mano, kad negalės įgyvendinti tų sutarčių, jeigu nebus indeksuojama“, – teigė D. Gedvilas.

Anot jo, Civilinis kodeksas numato, kad rangovas gali iš esmės pasikeitus statybos sąlygoms raštu informuoti perkančiąją organizaciją ir ji privalo spręsti rangovo prašymą atsakyti, ar indeksuos, ar terminus pakeis. Kitu atveju rangovas turi teisę kreiptis į teismą, bet jis negali nutraukti darbų.

„Rangovai turi kategoriškesnę nuomonę, mano, kad nerealu yra tęsti darbus, kada kainos yra visiškai neadekvačios, pasikeitusios kardinaliai. (...) Jie sako, kad tikrai tada geriau stabdysime, išeisime iš statybvietės, bet nebandysime likti skolingi tiekėjams, negalime sumokėti ir iš užsakovo negausime atlygio. Mano, kad reikia stabdyti, išeiti iš tų objektų“, – tvirtino D. Gedvilas.

Pasak D. Gedvilo, asociacija siūlė šiuo metu koreguojamame valstybės biudžete numatyti rezervą tiems asignavimų valdytojams, kurie neturi resursų, iš ko kompensuoti rangovams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją