Šiek tiek pavėlavę, bet vis dėlto atvykę piketo dalyviai atrodė kaip per tikrą gedulingą ceremoniją: rūsčios minos, liūdni žvilgsniai, nunarintos galvos, juodu kaspinu perrištos nuotraukos ir mirtina tyla – taip praeivių žvilgsnius traukė jaunuoliai, prie „Nijolės“ kailių salono atėję protestuoti prieš kailių dirbimo pramonę.

Gyvūnų mylėtojai rankose laikė plakatus ir nužudytų gyvūnų portretus, o pro šalį einantiems miestelėnams dalijo lipdukus su užrašais „Nešioti kailinius yra gėda“ ir „Išgelbėk kailį savo draugui“.

Viena iš būrio piketuotojų rankose laikė plakatą, kuriame buvo pavaizduota kailiu pasipuošusi apkūni ponia, rankoje laikanti maišą pinigų. Gal tai tik sutapimas, kad minėto kailių salono, priklausančio galingai „Nijolės“ imperijai, savininkė Nijolė Veličkienė taip pat yra moteriškų formų ir dabinasi kailiais.

Pasak piketo organizatorių, nebe pirma „Gerbk gyvūnų teises“ ir Lietuvos žaliųjų judėjimo protesto akcija buvo nukreipta ne tik prieš UAB “Tarptautinė brendų prekyba” ir jos valdomą kailių saloną “Nijolė”, bet, apskritai, prieš visą kailininkystę. Todėl ši protesto akcija yra tik viena iš daugelio, kurias šiemet planuoja iniciatyvinė grupė “Gerbk gyvūnų teises”. Be to, jie ketina leisti panašaus pobūdžio žurnalą, galbūt ir knygų.

Šia akcija protestuotojai nori atkreipti visuomenės dėmesį į vartojimo etiką ir skatina Vakaruose įsigalintį požiūrį, kad pirkti ir nešioti natūralius kailinius, sekti „kruvinomis“ madomis yra gėdinga. Pasak piketuotojų, dėl šios priežasties Olandijos, Danijos ir kitų Vakarų Europos valstybių kailių dirbimo pramonės verslininkai, spaudžiami visuomenės ir vis griežtėjančių reikalavimų brangiakailių žvėrelių auginimui, savo verslą sparčiai perkelia į Baltijos šalis.

Šiuo metu vien tik kanadinių audinių kailiais Lietuva aprūpina beveik 2 proc. pasaulinės rinkos ir šis rodiklis sparčiai auga. Vieneriems kailiniams pasiūti reikia apie 70 brangiakailių žvėrelių kailiukų.

„Yra gražių kailinių, pagamintų ir iš dirbtinių kailių. Tegu naudoja augalinės kilmės medžiagas, sintetiką. Mes prieš gyvūnus žudančią madą“, - pabrėžė „Gerbk gyvūnų teises“ atstovas prisistatęs Sigurdo vardu. Anot jo, visi minėtos iniciatyvinės grupės nariai ne tik nenešioja kailinių, bet vengia avėti netgi odinius batus. Be to, visi organizacijos nariai yra vegetarai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją