"Lietuvos dujų" generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius po bendrovės akcininkų susitikimo su premjeru Algirdu Brazausku sakė, kad perdavimo ir paskirstymo tarifai įmonėms sudaro apie 20 proc. dujų kainos, o smulkiesiems vartotojams - 80 procentų.

"Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas ir "Lietuvos dujų" valdybos pirmininkas Aleksandras Riazanovas teigė, kad koncernas kartu su "E.On Ruhrgas" kelia keturias sąlygas.

Pirma, daugiau kaip 1 mln. kubinių metrų dujų per metus sunaudojantys vartotojai turėtų tapti laisvaisiais - tuomet kainos jiems nebūtų reguliuojamos. Šiuo metu laisvai dujų tiekėją renkasi sunaudojantys daugiau kaip 15 mln. kubinių metrų dujų per metus.

"Gazprom" taip pat reikalauja nustatyti "aiškią" dujų kainų nustatymo metodiką. Taip pat prašoma neleisti stambioms įmonėms tiesiogiai prisijungti prie magistralinio dujotiekio ir taip apeiti "Lietuvos dujas". Tokį norą yra išreiškusi Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Bronislovo Lubio kontroliuojama Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovė "Achema".

Ketvirtoji sąlyga - dujų transportavimo tarifas turi būti nustatomas pagal atstumą, o ne pagal dujas perkančios bendrovės centrinės būstinės vietą. Anot "Lietuvos dujų" akcininkų, esama tvarka piktnaudžiauja "Litesko" ir "E Energija", nuomojančios šilumos tinklus įvairiose Lietuvos vietovėse.

Anot A.Riazanovo, dėl šių sąlygų nesilaikymo bendrovė Lietuvos reguliuojamų vartotojų rinkoje per metus nuo šių metų liepos 1 dienos patirs apie 25 mln. litų nuostolių. Nuo liepos 1 dienos Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija apie 6 proc. sumažino kainas reguliuojamiesiems vartotojams.

"Jei Lietuvos sprendimas dėl šių sąlygų užtruks, pasiūlymas vargu ar ilgai galios", - tvirtino A.Riazanovas.

"E.On Ruhrgas" atstovas Lietuvoje Saulius Bilys Eltai patikslino, jog, akcininkų nuomone, įvykdyti pirmas tris sąlygas Lietuvos Vyriausybė buvo įsipareigojusi privatizavimo sutartyje, tačiau įsipareigojimų nevykdė iki šiol.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė sakė, jog A.Brazauskas paprašė siūlymus pateikti raštu - tuomet juos svarstytų Vyriausybė.

"Gazprom" yra vienintelis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai.

2004-aisiais Lietuvoje sunaudota 2,881 mlrd. kubinių metrų dujų - 0,4 proc. mažiau nei 2003-iaisiais (2,894 mlrd. kubinių metrų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją