Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė, kad dėl sukčiavimo, kai buvo apgauta daugiau kaip 400 fizinių ir juridinių asmenų, nuteistas K. Šimkus bausmę privalo atlikti pataisos namuose, o ne laisvėje, kaip to norėjo pats nuteistasis.

Baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkė Vitalija Norkūnaitė paskelbė, kad teismas nenustatė jokių išskirtinių aplinkybių, kodėl K. Šimkus bausmę turėtų atlikti ne įkalinimo įstaigoje. Nuteistojo skundą dėl bausmės sušvelninimo atmetę teisėjai mano, kad „Verslas nuo nulio“ įkūrėjui skirta 3 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė yra protinga ir teisinga, atitinka įstatyme numatytas ribas.

Kaip pabrėžė teisėja V. Norkūnaitė, nuteistasis K. Šimkus metų laikotarpyje apgavo šimtus žmonių ir įmonių, savo klientus klaidino ir net buvo sukūręs schemą, kaip jais atsikratyti – pateikdavo įvairiausius melagingus paaiškinimus, žadėdamas įvykdyti įsipareigojimus, už kuriuos buvo sumokėti pinigai.

Be to, teisėjos teigimu, net pasklidus žiniai, kad K. Šimkaus įkurtos bendrovės atžvilgiu yra pradėtas baudžiamasis persekiojimas, jis nesiekė vykdyti įsipareigojimų, o įkūrė kitą bendrovę, kuriai pavedė nieko bendro su verslu neturinčiam ir apie tai nenutuokiančiam asmeniui. Maža to, jam K. Šimkus net prisistatė kitu vardu ir pavarde.

Teismas konstatavo, kad K. Šimkaus padaryta žala viršija 200 tūkst. eurų.

Kadangi antradienį teismo paskelbta nutartis, kuria paliktas galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis, įsiteisėjo, K. Šimkus netrukus turėtų būti pakviestas į pataisos namus. Kol nuosprendis buvo neįsiteisėjęs, nuteistasis buvo paliktas laisvėje, jam buvo nurodyta registruotis policijoje ir neišvykti iš šalies.

Teismo verdikto išklausyti neatvykęs K. Šimkus yra pripažintas kaltu dėl sukčiavimo, neteisėtos įmonės veiklos ir aplaidaus apskaitos tvarkymo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas iš K. Šimkaus 412 nukentėjusiais pripažintiems fiziniams ir juridiniams asmenims yra priteisęs apie 211 tūkst. eurų žalos atlyginimą bei nurodė policijai sumokėti beveik 3 tūkst. Eur už vilkiko „Iveco“ saugojimą automobilių stovėjimo aikštelėje – transporto priemonė, priklausanti vienai K. Šimkaus įkurtų bendrovių, buvo areštuota ikiteisminio tyrimo metu.

Tačiau vilkiko verslininkas neatgaus – teismas jį konfiskavo, o pardavus gautą sumą nurodė nukreipti ieškiniams atlyginti.

K. Šimkus buvo įkūręs tris bendroves „Vebis“, „Afiliatus“, „Lapetis“, kurios veiklą vykdė nuo 2013 m. spalio iki 2014 m. lapkričio.

Jaunasis verslininkas viešai reklamavo, kad parduoda biokurą – malkas ir granules mažesnėmis nei rinkoje nustatytos kainomis.

Be to, klientams buvo numestas masalas – žadama, kad pirkėjai dalyvaus loterijoje ir galės laimėti naują automobilį.

„Taip jis pritraukdavo daugiau klientų, žmonės užsakydavo prekių, bet jos nebuvo pristatomos – per metus apgaulės būdu įgyta daugiau kaip 200 tūkst. Eur“, – anksčiau sakė byloje valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Paulius Paukštys.

Jo teigimu, iš pradžių K. Šimkus įkūrė bendrovę „Vebis“, tačiau ši nevykdė savo klientams duotų įsipareigojimų, todėl nukentėjusieji kreipėsi į teisėsaugą – buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai bei apribotos nuosavybės teisės.

„Tada buvo įkurta antra bendrovė, kuri veikė išvien nusikalstamai, įmonė prekių niekam nepristatė, vėl buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, – sakė P. Paukštys. – Ir galų gale K. Šimkus įkūrė trečią įmonę, ją iš esmės organizavo imtinai konspiraciniu būdu, suradęs neigiamos reputacijos asmenį, kuris niekuo nesidomėjo, nenutuokė apie nusikalstamus tikslus ir buvo fiktyvus įmonės vadovas. Ši bendrovė per mėnesį suspėjo įgyti daugiau nei 15 tūkst. Eur.“

Pasak prokuroro, nustatyti, kad su trečia įmone susijęs K. Šimkus, nebuvo lengva – veiklą internetu vykdęs vyras prie virtualios erdvės jungdavosi įvairiose viešose vietose bei viešbučiuose. Bet kartą suklupo – buvo prisiregistravęs viešbutyje.

„K. Šimkus buvo įmonių vadovas, vienintelis asmuo, išimtinai jas kontroliavęs, o kitų asmenų, kurie būtų vadovavę ar bendrai su juo veikę, nenustatyta“, – pažymėjo valstybinį kaltinimą palaikęs P. Paukštys.

Anot jo, teisiamojo posėdžio metu K. Šimkus nurodė, kad iš klientų gautus pinigus „ištaškė“.

Tuo metu K. Šimkus sako, kad nuo pat ikiteisminio tyrimo pradžios pripažino kaltę dėl jam pareikštų įtarimų.

„Jeigu nori nepripažinti nusikaltimų, turi įrodyti, o aš negalėjau įrodyti – nuo pat tyrimo pradžios su visais epizodais sutikau“, – sakė jis.

Vyras teigė, kad kurdamas įmonę norėjo užsidirbti pinigų ir nesiekė nieko apgauti.

„Nebuvo motyvacijos apgauti žmonių, bet aš susipykau su šeimos nariais, dar kitais žmonėmis, ir visas verslas baigėsi nesėkmingai, – po nuosprendžio paskelbimo sakė K. Šimkus. – Svarbiausia, kad aš nebėgau ir prisiimu atsakomybę, suprantu, kas įvyko. Aišku, žmonės yra pikti, bet ką darysi, kad taip išėjo.“

K. Šimkus tikino, kad iš pradžių kuras buvo parduodamas brangiausiai rinkoje.

„Mes atėjome dirbti į naują nišą ir toje srityje buvome naujokai, – kalbėjo jis. – Kai stojo pardavimai, priėmėme sprendimą pardavinėti kurą pigiausiai Lietuvoje su atidėjimu, kad pristatymas bus po metų – mes nuperkame stakles, pagaminame kurą, nuvežame klientui ir mums, aptarnavus klientą, lieka staklės, ne pinigai. Kai pradėjome pardavinėti kurą pagal tokias sąlygas, ir konkurentai, ir žmonės, su kuriais susipykome, internete pradėjo šmeižto kompaniją.“

Vyras tikino, kad nesiekė žmonių apgauti viliodamas įsigyti kurą ne tik mažiausiomis kainomis, bet ir žadėdamas jiems loterijoje laimėti automobilį.

„Buvome paskaičiavę, kad 2 tūkst. žmonių nusiperka 5 tūkst. palečių, ir mes galime skirti dovaną – automobilį, tai yra rinkodara, bet tiek žmonių nenusipirko, nes visa veikla stojo, griuvo, – K. Šimkus sakė, kad žalą nukentėjusiesiems atlygins. – Juk jaunas esu, galvą turiu, baigsis bausmė, uždirbsime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)