Registrų centro (RC) tvarkaraštyje buvo numatyta, kad į Punios kaimą RC atstovai išduoti popierinių galimybių pasų atvyks lygiai 13 val. ir dalyboms turės lygiai vieną valandą.

Patys nekantriausi senjorai čia rinktis pradėjo vos po vidurdienio. Dalis jų atvykstančių specialistų laukė tiek pastato viduje, tiek lauke.

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus kalbėjo, kad Punios seniūnija šiandien buvo trečia, kuri pirmadienį buvo aplankyta iki pietų.

„Matome tikrai gausiai atėjusių žmonių. Jų tikrai yra daug“, – sakė jis ir teigė, kad jei šiandien visiems atėjusiems galimybių paso išduoti per numatytą laiką nespės, paslauga jiems bus suteikta kitą dieną.

Kaip buvo galima matyti, daugiausia atėjusių – vyresnio amžiaus asmenys, kurie teigė popierinio galimybių paso atėję čia, nes namie paprasčiausiai neturintys interneto.

„Aš neturiu interneto“, – sakė prie administracinio pastato kalbintas vyras. Kitas, stovėjęs šalia, pridūrė, kad tokių čia – dauguma.

„Aš irgi neturiu nei interneto, nei elektroninio parašo, nieko.

Man to paso tiek ir tereikia, ne dėl parduotuvių. Bet štai, o gal prisireiks tarpmiestiniu autobusu pavažiuoti“, – svarstė jis.

Kita kalbinta moteris teigė galimybių paso išsiimti atėjusi, nes jai reikės keliauti pas gydytojus, o dar kita aiškino, kad ji gyvenanti viena, interneto neturinti, o jei ir turėtų, galimybių paso pati išsiimti nemokėtų.

„Ne visiems čia suprasti“, – sakė ji.

Tiesa, kai kuriems kantrybės laukti didžiulėje eilėje visgi pritrūko.

„Mes geriau nuvažiuosime į Alytaus Registro centro padalinį. Tikrai nesitikėjau, kad čia bus tiek žmonių.

Manau, kad ten apsisuksime greičiau“, – ir kitus vykti drauge ragino lauke stovėjęs senjoras.

Nemažai buvę ir tokių gyventojų, kurie galimybių pasui atsiimti atvežė savo tėvus arba net atvažiavo už juos.

„Aš paso atvykau mamai. Jai gali reikėti eiti į poliklinikas, nes neaišku, gal valdžia nuspręs vėl pakeisti tvarką. Gal bus pasakyta, kad negalima ir į ligonines, jei neturi galimybių paso.

Tiesiog šiandien sužinojome, kad išduoda ir atvykau. Bet, manau, kad nelauksime, labai didelė eilė. Geriau mamą nuvešiu į Alytų, į RC padalinį“, – kalbėjo kita moteris.

„O aš atvykau savo paso, žmonos ir kaimynės. Tai – net trijų“, – juokėsi kitas kalbintas vyras, o kitas juokavo, kad su pasu eis „pas mergų".

Taip pat nemažai buvo ir tokių, kurie dokumento atvyko ir dėl to, kad po rugsėjo 13-osios galėtų įeiti į didesnes parduotuves, nors, kaip teigė, tokių rajone nelabai ir yra.

„Aš pasiimsiu ir man bus ramiau. Gal prireiks, gal ne. Svarbu turėti ir tada galiu būti ramus“, – sakė kitas pašnekovas.

Registrų centro atstovas spaudai M. Samkus sakė, kad nemažai žmonių sulaukė ir kitos pirmadienį aplankytos seniūnijos. Kaip teigė, vien Punios kaime buvo išdalinta apie daugiau nei šimtas galimybių pasų.

Pats galimybių paso išdavimo procesas, kaip aiškino, labai paprastas – atvykus asmeniui tereikia pateikti asmens tapatybės dokumentą.

„Pagal asmens kodą sistemoje patikrinama ar tam asmeniui priklauso galimybių pasas ir ar jis jį gali turėti.

Jeigu viskas tvarkoje, tuomet asmeniui galimybių pasas yra atspausdinamas per kelias minutes“, – pasakojo jis.

Pirmadienio rytą paaiškėjo, kad jau šią savaitę galimybių pasą gyventojai galės išsiimti ir „Sodros“ padaliniuose bei vaistinėse.

„Yra glaudžiai dirbama ir bendradarbiaujama tiek su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, tiek su Sveikatos apsaugos ministerija.

Siekiame išplėsti distribucijos ratą, kad popierinis galimybių pasas galėtų būti išduodamas ne tik Registrų centre, bet įtraukiant galbūt ir „Sodros“ padalinius, buvo kalbama ir apie „Lietuvos pašto“ skyrius, vaistines“, – sakė jis.

„Delfi“ primena, kad galimybių pasą galima atsisiųsti apsilankius puslapyje www.gpasas.lt ir patvirtinus savo tapatybę elektroninėmis priemonėmis.

Mindaugas Samkus

Tokių priemonių neturintiems ar jomis nesinaudojantiems asmenims galimybių pasas nemokamai išduodamas Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose, pateikus asmens dokumentą.

Galimybių pasas suteikiamas, jeigu asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19 ligos, yra persirgęs COVID-19 liga, turi neigiamą mokamą PGR tyrimo rezultatą. Nuo šios savaitės Galimybių pasą gali turėti ir asmenys, kurie nuo rugpjūčio 16 dienos yra pasidarę serologinį antikūnų tyrimą ir turi pakankamai antikūnų. Šiems asmenims galimybių pasas galioja 60 dienų nuo antikūnų tyrimo atlikimo datos.

Taip pat pagal šiuo metu Sveikatos apsaugos ministro patvirtintas taisykles, asmenys vietoj galimybių paso gali naudoti vieną iš medicininių dokumentų iš E. sveikatos sistemos: ES skaitmeninį COVID sertifikatą (vakcinacijos ir persirgimo dalis), vakcinacijos išrašą, dokumentą, įrodantį, kad persirgta COVID-19 liga, neigiamo PGR testo ar teigiamą antikūnų rezultato išrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)