„Garsų pasaulis“ vasarį laimėjo 940 mln. somų (12 mln. eurų) vertės konkursą, tačiau sutartis su bendrove nebuvo pasirašyta. Anot „Garsų pasaulio“ vadovės Anos Janauskienės, apie tai, kad konkurso procedūros nutrauktos, bendrovė nebuvo informuota.

„Praėjusią savaitę iš Kirgizijos žiniasklaidos sužinojome, kad pirkimo procedūra yra nutraukta (...). Jokios oficialios informacijos negavome nei apie pirkimo procedūros nutraukimą, nei kažkokius kitus viešojo pirkimo veiksmus“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė A. Janauskienė.

Pasak jos, Kirgizijos valdininkų sprendimus bendrovė ketina ginčyti teismuose.

„Mūsų teisininkų komanda ruošia visus dokumentus, kad kitą savaitę galėtume juos pateikti oficialiai Kirgizijos vyriausybei dėl neteisėtų veiksmų mūsų įmonės atžvilgiu. Aišku, visas procesas trunka labai ilgai, bet mes kovosime iki galo. Neabejoju, kad arbitražo teisme galėsime įrodyti, jog esame teisūs“, – tvirtino A. Janauskienė.

Žiniasklaida skelbė, jog Kirgizijos saugumo tarnyba buvusius ir esamus valstybės pareigūnus apkaltino priėmus kyšius iš konkurso laimėtojo. Teigta, kad su konkursu susijusiems Kirgizijos valdininkams buvo apmokėtos kelionės į užsienį, o „Garsų pasaulis“ konkurso laimėtoju buvo paskelbtas nepaisant 3,23 mln. eurų didesnės nei konkurentų pasiūlymo kainos.

A. Janauskienė tokius kaltinimus neigė, taip pat pabrėžė, kad „jokių oficialių kaltinimų „Garsų pasauliui“, kaip juridiniam asmeniui, nėra iškelta.“

„Kirgizijos žiniasklaidoje mūsų atžvilgiu prasidėjo puolimo kompanija, pasklido gandai, kad mes pirkome valdininkams keliones, taip siekdami jus papirkti, kas neturi nieko bendro su realybe“, – tvirtino „Garsų pasaulio“ vadovė.

Anot jos, keliones į dalykines konferencijas bendrovė yra apmokėjusi tik rinkoje veikiantiems oficialiai samdomiems konsultantams, o ne sprendimų priėmėjams.

Viešąjį pirkimą dėl elektroninių paslaugų blankų gamybos Kirgizijos valstybinė registrų tarnyba paskelbė pernai spalį, jame dalyvavo penkios užsienio bendrovės – dvi iš Vokietijos ir po vieną iš Kazachstano, Prancūzijos ir Lietuvos.

2017-aisiais skelbta, jog „Garsų pasaulis“ kartu su savo akcininke Belgijos „Semlex“ grupe dalyvavo korupciniame didelės vertės asmens dokumentų gamybos projekte Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR).

Naujienų agentūros „Reuters“ tuomet skelbtais duomenimis, 185 JAV dolerius (174 eurus) kainuojančio KDR piliečio paso pačiai valstybei tekdavo tik trečdalis sumos, o likusius pinigus pasidalino Belgijos „Semlex“ ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose registruota kompanija LRPS, kurią, „Reuters“ duomenimis, valdo artimas Kongo prezidento giminaitis.