DELFI žiniomis, L. Jako vadovaujamojoje advokatų kontoroje „Adlex“ Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros pareigūnai atliko kratas bei išėmė ikiteisminiam tyrimui reikalingus dokumentus. Netrukus po to advokatui buvo pareikšti įtarimai.

Šios advokatų kontoros partnerė advokatė Reda Kurlavičienė iki išėjimo į motinystės atostogas Darbo partijos byloje yra gynusi dabar jau nuteistą partijos finansininkę Mariną Liutkevičienę.

„Susilaikysiu nuo komentarų, yra įtarimų pareikštų, yra ne vienas kaip toks, tegul išsiaiškina pareigūnai, kas yra kas, tada galėsime ir komentuoti“, – L. Jakas kol kas nebuvo linkęs kalbėti apie jam pareikštus įtarimus.

Vis dėlto, jis pripažino, kad įtarimai yra susiję ir su jo, kaip advokato, tiesioginiu darbu. „Advokatų kontora kaltinama tuo, kad suteikė galimybę atlikinėti vienokius ar kitokius nusikaltimus, kas yra visiškai akibrokštas kaip toks“, – sakė L. Jakas.

Advokatas pripažino, kad pareigūnai kontoroje atliko kratą. „Kratą jie gali atlikti gavę teismo leidimą, teismas tokį leidimą davė“, – patikino jis.

Apie pareikštus įtarimus L. Jakas iš karto informavo Lietuvos advokatūrą – artimiausiame tarybos posėdyje bus sprendžiama, ar teisininkas turėtų būti nušalintas nuo tiesioginio darbo.

L. Jako vadovaujamoje kontoroje teisininku dirbo Skirmantas Nikštelė – jis, kaip ir buvusi jo draugė, jaunoji verslininkė Paulina Guostė Grigaliūnaitė po kelis mėnesius praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Beje, P. G. Grigaliūnaitė teisme, sprendžiant jos suėmimo klausimą, surengė tikrą šou.

Ikiteisminį yrimą atliekantys pareigūnai jau spėjo išsiaiškinti schemą, pagal kurią veikė daugiau kaip 20 įtariamųjų grupė. Nustatyta, kad buvo įkurtos kelios bendrovės, kurios įvairiuose šalies miestuose nebrangiai įsigydavo žemės sklypus, o juos vėliau už dešimt ir daugiau kartų didesnę sumą parduodavo vienai sostinės bendrovei. Ši, pateikusi perkamo turto vertinimą, iš unijos gaudavo kreditus.

Gauti kreditai buvo perduodami nusikaltimo organizatoriams tiesiogiai arba pervedant banko pavedimais į jų nurodytų fizinių ir juridinių asmenų banko sąskaitas.

Verslininkai nė vieno kredito nespėjo grąžinti, nes jų veikla susidomėjo pareigūnai.

Liepos viduryje į Lukiškes buvo uždarytas dar vienas įtariamasis – Kauno rajone oficialiai registruotas ir net 7 bendrovėms nuo gegužės pradėjęs vadovauti Deividas Ringė. Jis įtariamas įgijęs 7,1 mln. Lt kreditų unijų lėšų.

Ikiteisminio tyrimo pradžioje D. Ringė pats atvyko pas pareigūnus, todėl jam buvo skirta ne tokia griežta kardomoji priemonė – užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Prabėgus pusmečiui D. Ringę teismas leido suimti – tyrimo metu paaiškėjo, kad vieno Lietuvos banko darbuotojai sustabdė jiems pasirodžiusią įtartiną finansinę operaciją, kai iš vienos bendrovės sąskaitos įtariamasis į Kipro banke esančią vienos JAV registruotos bendrovės sąskaitą bandė pervesti 57,5 tūkst. eurų.

Pareigūnai yra skelbę, kad atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto didelės vertės paskolų gavimo iš keturių Lietuvoje veikiančių kredito unijų, taip pat galimo šių kredito unijų turto iššvaistymo, disponavimo tokiu būdu nusikalstamai įgytu turtu, kai kurių įmonių neteisėtos veiklos ir dokumentų klastojimo.

Tiriant Lietuvos kredito unijų veiklą gauta duomenų, kad grupė asmenų, atitinkanti organizuotos grupės požymius, iš „Nacionalinės kredito unijos“ galėjo apgaule gauti kreditų už beveik 25 mln. Lt, nors turto, kuriam įsigyti buvo išduoti kreditai ir kuris buvo įkeistas paskoloms užtikrinti, vertė nesiekia 800 tūkst. litų.

Įvertinęs šias aplinkybes ir kitus „Nacionalinėje kredito unijoje“ nustatytus pažeidimus, Lietuvos Bankas yra paskelbęs apie šios kredito unijos veiklos apribojimą (moratoriumą) ir paskyrė laikinąjį administratorių.

Tuoj pat po Lietuvos Banko sprendimo, įtariant didelės vertės kredito unijos turto iššvaistymu, FNTT tarnybos pareigūnai sulaikė „Nacionalinės kredito unijos“ valdybos pirmininką ir administracijos vadovą. Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)