„Eesti Ekspress“ ir DELFI apie tai teiravosi paties JAV analitinio centro „Atlanto taryba“ („Atlantic Council“) tyrėjo Charleso Lichfieldo, prieš porą savaičių pateikusio netikėtų tyrimo rezultatų – Vakarų centriniai bankai nežino, kur yra didžioji dalis Rusijos valiutų rezervų.

Eksperto teigimu, reikėtų sakyti, kad 300 mlrd. dolerių, priklausančių Rusijos centriniam bankui, yra ne „areštuoti“, o „įšaldyti“.

Tačiau Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas patvirtino, kad Europos Sąjunga (ES) „užblokavo 300 mlrd. eurų iš Rusijos centrinio banko ir svarsto, kaip nukreipti šias lėšas Ukrainos atkūrimui“.

Ch. Lichfieldas studijavo Kembridžo universitete, Londono universitete, o šiuo metu yra „Atlanto tarybos“ centro direktoriaus pavaduotojas. Jo analitinius straipsnius publikuoja „Financial Times“, BBC, „Le Figaro“ ir „Bloomberg“.

„Atlanto taryba“ – JAV esantis nepriklausomas tarptautinis analitinis centras, įkurtas 1961 m. Dalis jo rėmėjų – „Facebook“, JAV ir Didžiosios Britanijos vyriausybės, anksčiau tarp rėmėjų buvo ukrainietis oligarchas, JAE ir kt.

– Charlesai, jūsų atlikto tyrimo rezultatas, kad didžioji dalis vasarį įšaldytų Rusijos centrinio banko valiutų rezervų taip ir nebuvo rasta, tikriausiai sukrėtė konferencijos dalyvius. Moderatorius buvo visiškai apstulbęs. Galiu pridurti, kad Ukrainoje jau kalba apie šiuos 300 mlrd. Rusijos pinigų, kurie bus konfiskuoti tam tikru būdu. Nuo vasaros Kyjive ši suma jau paskirstyta tiltų, ligoninių, elektrinių atstatymui...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)