Kaip nurodoma G. Landsbergio Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje privačių interesų deklaracijoje, jis 2018 metų gegužės 16 dieną įsigijo investicinio fondo „SEB Modern Growth Fund“ vertybinių popierių už 750 tūkst. eurų.

Tai pastebėjusi Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), prašydama įvertinti, ar šis pirkinys neatskleidžia neteisėto praturtėjimo. Dėl nedeklaruotų G. Landsbergio akcijų tyrimą yra pradėjusi VTEK.

Įspūdinga plėtra

Privačių darželių tinklą „Vaikystės sodas“ A. Landsbergienė įsteigė 2011 metais. Registrų centro duomenimis, ji yra vienintelė šios įmonės akcininkė.

„Vaikystės sodas“ jau pirmaisiais veiklos metais dirbo pelningai. 2011 metų finansinėje ataskaitoje nurodoma, kad įmonės grynasis pelnas sudarė 50 696 eurus. Lygiai toks pats buvo ir jos nepaskirstytas pelnas.

Nuo 2011 iki 2017 metų „Vaikystės sodo“ pardavimo pajamos nuosekliai augo. Pirmaisiais veiklos metais jos sudarė maždaug 280 tūkst. eurų, o 2017 metais jau apie 4,6 mln. eurų. DELFI skaičiavimu, vidutinis metinis pajamų augimas šiuo laikotarpiu sudarė 171 proc.

Per 7 metus darželių tinklo darbuotojų skaičius išaugo nuo 2 iki 257. 2017 metų finansinėje ataskaitoje nurodoma, kad „Vaikystės sodo“ grynasis pelnas tais metais sudarė 561 tūkst. eurų, įmonė buvo sukaupusi 1,7 mln. eurų nepaskirstyto pelno.

Kaip nurodoma „Vaikystės sodo“ internetinėje svetainėje, įmonė veikia keturiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje turi 13 „sodelių“, Kaune – du, Klaipėdoje ir Panevėžyje po vieną.

2013 metais A. Landsbergienės įsteigta privati Karalienės Mortos mokykla taip pat rodė labai gerus finansinius rezultatus.

Nors pirmaisiais veiklos metais įmonė dirbo nuostolingai (-390 tūkst. eurų), po to parodė įspūdingą pajamų augimą ir antraisiais metais ėmė kaupti nepaskirstytąjį pelną. DELFI skaičiavimu, vidutinis metinis pajamų augimas 2013–2017 metais Karalienės Mortos mokykloje siekė 229,3 proc.

2017 metų Karalienės Mortos mokyklos finansinėje ataskaitoje nurodoma, kad įmonės grynasis pelnas tais metais sudarė per 657 tūkst. eurų. Per 5 metus ji sukaupė beveik 1,5 mln. eurų nepaskirstytojo pelno.

Mokyklos darbuotojų skaičius nuo 2013 iki 2017 metų išaugo nuo 15 iki 124. Karalienės Mortos mokykla turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, teigiama įmonės internetinėje svetainėje.

Investicija – šeimos sprendimas

A. Landsbergienė DELFI sakė, kad „Vaikystės sodas“ dividendus išmokėjo 2014, 2015, 2016, 2017 ir 2018 metais. Tuo metu Karalienės Mortos mokykla dividendus mokėjo 2017 ir 2018 metais.

„Tačiau ankstesniais metais dalis pelno likdavo neskirstyta, o 2018 metais, skirstant pelną, uždirbtą per 2017 metus, buvo skirstomas ir ankstesniais metais sukauptas, bet nepaskirstytas pelnas“, – teigė ji.

A. Landsbergienė paaiškino, kad pagal įstatymą, jos gauti dividendai yra laikomi bendra sutuoktinių jungtine nuosavybe.

„Taip pat ir investicinio fondo vienetai, nors įgyti Gabrieliaus vardu, yra mūsų abiejų bendroji jungtinė nuosavybė ir buvo perkami mūsų šeimos sprendimu“, – sakė ji.

1 tūkst. eurų algos

„Sodros“ duomenimis, 2018 metų rugpjūčio 16 dieną „Vaikystės sodas“ turėjo 263 darbuotojus, o Karalienės Mortos mokykla – 116. Birželio duomenys apie atlyginimus rodo, kad darželiuose darbuotojai uždirba mažiau nei mokyklose.

Pavyzdžiui, visą mėnesį dirbę „Vaikystės sodo“ darbuotojai vidutiniškai uždirbo 724,46 euro popieriuje (maždaug 583 eurai į rankas), o Karalienės Mortos mokykloje visą mėnesį dirbusiųjų vidutinis atlyginimas siekė 1 021,19 eurų popieriuje (maždaug 787 eurai į rankas).

A. Landsbergienė komentavo, kad pagal internetinėje svetainėje atvira.sodra.lt skelbiamus duomenis, Karalienės Mortos mokykla yra tarp 5 proc. didžiausius vidutinius atlyginimus mokančių įmonių švietimo sektoriuje.

„Vaikystės sode“ vidutiniai atlyginimai taip pat yra ženkliai didesni lyginant su ta pačia ekonomine veikla užsiimančių įmonių vidutiniais atlyginimais. Kadangi viešai skelbiami vidutiniai atlyginimai, konkretizuoti nėra teisinga, nes įmonėse dirba beveik 400 darbuotojų, vieni pilnu etatu, kiti tik kelias valandas, vieni yra itin kvalifikuoti, kiti atlieka pagalbinius darbus“, – DELFI sakė ji.

Paprašyta apibendrinti, kaip per pakankamai trumpą laikotarpį jai pavyko išvystyti tokį sėkmingą verslą, A. Landsbergienė sakė:

„Manęs dažnai klausia, kaip aš visur suspėju – ir didelė šeima, ir verslas, ir mokslinė veikla, ir visuomeninė. Visada atsakau: darymo būdu, darai ir pasidaro. Taip ir su verslu – atkaklumas, žinios, drąsa, labai daug darbo ir profesionali komanda.

Mano verslas ne tik sėkmingas, bet ir skaidrus bei socialiai atsakingas. Vien per praėjusius mokslo metus darželis ir mokykla kartu skyrė net 335 tūkst. eurų, kad mūsų įstaigose galėtų mokytis vaikai, kurie motyvuotai siekia išsilavinimo, tačiau jų šeimos neturi galimybės sumokėti už mokslą privačioje ugdymo įstaigoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2693)