Kaip „Avia Solutions Group“ metinių rezultatų pristatyme skaičiavo verslininkas G. Žiemelis, 2013 m. 58 proc. įmonių grupės pajamų atkeliavo iš Rusijos (Europos – 20 proc., NVS – 21 proc.). Pernai pajamos iš Rusijos besudarė vos 22 proc. grupės pajamų (NVS – 16 proc., Azija – 13 proc., Europa – 33 proc., Afrika – 16 proc.).

„Pabandėme pažiūrėti, koks grupės konsoliduotas balansas, tai pagal viską būtume 3-4 Lietuvoje įmonė pagal dydį, – pristatyme kalbėjo verslininkas. – 2016 m. buvo neblogi, bet mūsų tikslas – augti reinvestuojant visą pelną ir daugiau“.

Šiuo metu „Avia Solutions Group“ Azijos biržose priskiriama prie augančių įmonių ir G. Žiemelis teigė besitikintis šį statusą išlaikyti bent iki 2019 m. Pernai įmonių grupė viršijo 300 mln. eurų apyvartą, kitais metais planuojama peržengti 450 mln. eurų.

Kalbėdamas apie ateities investicijas, G. Žiemelis teigė planuojantis įsikurti daugiau oro uostų. Šiuo metu lėktuvus aptarnaujanti bendrovė įsikūrusi 15 oro uostų. Taip pat planuojama įsigyti 2-10 mln. eurų apyvartą turinčias antžeminio aptarnavimo ir orlaivio remonto įmonės Vidurio ir Rytų Europoje.

„Pavyzdžiui, įsigiję Didžiosios Britanijos bendrovę „Storm Aviation“, kuri duoda leidimus skristi lėktuvams, sumažinome jų biurą Didžiojoje Britanijoje, perkėlėme biurą į Lietuvą. Pirkome už 3,5 mln. eurų, o pernai įmonė uždirbo apie 800 tūkst. eurų, – nedidelės įmonės įsigijimo pavyzdį paminėjo G. Žiemelis. – Tokių įmonių neperka didieji rinkos žaidėjai, bet jos labai gerai integruojasi į „Avia Solutions Group“.

Pasak verslininko, įmonių sąraše, kurios domintų bendrovę dėl galimo įsigijimo, yra apie 1200 įmonių.

G. Žiemelis taip pat prasitarė, kad Vilniuje „Avia Solutions Group“ statys naują biurą šalia Vilniaus oro uosto, aviacijos akademijos. Numatoma, kad darbuotojai į jį persikels 2018 m. pabaigoje. Biuro pastato plotas – 15 tūkst. kv. m.

Pasiteiravus G. Žiemelio, kaip žada vykdyti grupės plėtros planus, su pagrindine būstine Vilniuje ateityje, mažėjant šalyje gyventojų skaičiui, verslininkas teigė, kad įmonių grupėje darbuotojų trūkumo tikriausiai nejaučiama dėl konkurencingų atlyginimų.

„Mūsų algų dydis tikriausiai keletą kartų viršija Lietuvos algų vidurkį, – kalbėjo verslininkas. – Išsiunčiame lietuvį į Indoneziją, jis konkuruoja su prancūzu, vokiečiu, skandinavu. Tai mes galime mokėti didesnes algas ir jas mokame“.

Kalbėdamas apie gamybinius rezultatus, verslininkas teigė, kad Lietuvoje neplečia: „Tam yra gerokai pigesnių šalių, pradedant Ukraina, kurioje mokesčiai sudaro 52 proc., Lietuvoje – 67 proc., kuriame 3-4 kartus mažesni atlyginimai“.

G. Žiemelis taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje norėtų matyti didesnės imigracijos: „Jei dalis žmonių išvažiuoja, dalis įvažiuoja: taip vystosi Singapūras, JAV, Dubajus. Klausimas, kokius žmones nori susivežti. Iš kitos pusės matau, kad Lietuvoje tokie sektoriai kaip baldų ir kiti gamybiniai, susidurs su problemomis: čia turėtų būti kvotos įsivežti x darbuotojų tam tikram laikui“.

Pajamų dalis iš Rusijos sumažėjo, bet nenusisuka

Kalbėdamas apie Rusijos rinką ir sumažėjusią jos dalį bendrose įmonių grupės pajamose, G. Žiemelis teigė, kad pažiūrėjus į skaičius bendra įmonių grupės apyvarta išaugo, o iš Rusijos liko gana panaši: „Mes auginome kitų rinkų sąskaita savo pajamas. Rusija yra viena iš svarbių rinkų, bet mes ten gamybinių padalinių nevystome, nes yra kitos rinkos patrauklesnės“.

Verslininkas sakė, kad darbas Rusijoje duoda oro uostų valdymo patirties, kultūros principų.

Pasiteiravus, ar neplanuoja ateityje toliau plėstis Rusijoje, G. Žiemelis atsakė, kad įmonės tikslas nėra kažkur konkrečiai plėstis.

„Mes neturime tikslo kažkur žūtbūt išsiplėsti, mes matome rinkas, matome nepakankamą konkurenciją, ten ir plečiamės“, - kalbėjo jis.

Įvertino situaciją Lietuvoje

Į Lietuvą užsukęs „Avia Solutions Group“ vadovas pakomentavo ir mokestinę situaciją Lietuvoje. Primename, kad šiuo metu G. Žiemelis yra mokesčių rezidentas Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

„Reikia į viską pragmatiškai žiūrėti. Prievarta nieko nepasieksi, - paklaustas, kas turėtų Lietuvoje pasikeisti, kad vėl taptų mokesčių rezidentu Lietuvoje. - Turi būti sukurtos tam prielaidos. Šiandien paskaičiavau, kad esu 19 metų versle. Aš praėjau visus etapus, mačiau kaip kito darbo jėgos rinka. Tu gali pridėti daug apynasrių, bet jei jis nesijaus gerai ir motyvuotas, jo rezultatas bus su lubomis“.

„Aš turėjau mokestinį patikrinimą, kai Masiulio ir „MG Baltic“ buldozeris užvažiavo su prokuratūra, ir aš turėjau čekius nešioti po 500 litų kur aš kažką nešiau ar labdarą daviau. Reikėjo juos susirinkti, nes kitaip grėsė baudos. Taip neturėtų būti ir tai kyla iš vienos paprasčiausios priežasties: mažėja gyventojų, o pagrindinį dalyką sumoka per PVM ir akcizus gyventojai“, - apie Lietuvos mokestinę sistemą kalbėjo verslininkas.

Pasak jo, Lietuvai reikėtų fundamentalios ir globalios reformos vartotojiškoje šalyje. Kaip sprendimą G. Žiemelis mato gyventojų skaičiaus didinimą: į universitetus turi atvažiuoti mokytis visa Rytų Europa ir paskui juos atvažiuoti tėvai, lengvesnio leidimų gyventi suteikimo, darbo jėgos atsivežimas.

„Belgija yra Lietuvos dydžio, ten gyvena apie 10 mln., o Lietuvoje kiek... O kai paskelbia, kad didžiausias mokesčių mokėtojas „Maxima“, tai netiesa: didžiausias mokesčių mokėtojas vartotojas“, - kalbėjo verslininkas.

Paminėjo ir D. Trumpą

Praplėsdamas mintis apie lengvesnį darbuotojų atsivežimą į Lietuvą G. Žiemelis teigė, kad verslui būtų daug paprasčiau, jei tvarka būtų lengvesnė.

„Mes „Sodros“ mokesčių sumokame apie 7 mln. eurų, bet jei galėčiau atsivežti 500 darbuotojų iš Ukrainos, kurie mielai čia atvažiuotų, aš turėčiau prisiimti tik vieną dalyką, kad jie neitų nemokamai ir nesigydytų, turėtų medicininį draudimą, bet kodėl aš turėčiau mokėti už jį „Sodrą“, jei jis niekada pensijos čia negaus“, - svarstė „Avia Solutions Group“ vadovas.

Taip Lietuvoje, verslininko nuomone, padaugėjus žmonių iš svečių šalių, jie paskatintų šalyje ir vartojimą, nuo kurio labai priklauso šalies ekonomika.

„Turėtų susimokėti tie, kurie nori turėti Šengeno zonai leidimą gyventi. Jie čia neužsibūtų, pravažiuotų tranzitu, bet turėtume pinigus. Tada turtingieji. Ką daro Trumpas, daro labai kryptingai dėl tų šalių, - kalbėjo G. Žiemelis. Jo nuomone, naujasis JAV prezidentas uždrausdamas imigraciją iš tam tikrų šalių nori iš tiesų sumažinti neturtingų emigrantų skaičių JAV.

„Turtingi nevažiuos ten, kur bloga aplinka. Turtingi nevažiuos į Prancūziją, nes ten daug pabėgėlių ir dideli mokesčiai. Tai jis nori pasakyti, kad mes nebeleisim visų neturtingų, labai agresyviomis, galbūt antihumaniškomis priemonėmis ir labai tiesmukiškai, o kitas veiksmas bus, kad imigruos turtingi“, - svarstė verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)