Genadijaus Oniščenkos vadovaujama įstaiga iki šiol nepateikia oficialių duomenų, kodėl sustabdytas lietuviškų pieno produktų importas į Rusiją.

Kalbasi ne apie lietuviškų produktų trūkumus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius po susitikimo pripažino, kad su pirmadienį atvykusia delegacija apie problemas dar nekalbama.

„Mes kalbamės apie technines sąlygas ir susipažįstama su mūsų kokybės sistema. Tam turime patirtį, mes kasmet priimame labai daug delegacijų“, - žurnalistams pirmadienį vakare sakė jis.

J. Milius pripažino, kad oficialių duomenų iš „Rospotrebnadzor“ iki šiol negavo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turi tenkintis tik jų tinklalapyje pateikta informacija.

„Tik prasidėjo kalbos apie tai ir mes dar prie to nepriėjome. Dar kalbame apie kokybės sistemą, ką mes darome. Ypatingai norime parodyti, kad mūsų pieno produktas praeina keturias pakopas, kol patenka ant stalo“, - sakė jis, paklaustas, galbūt Lietuvoje Rusijos pareigūnai įvardijo, kas jiems netinka lietuviškuose produktuose.

Pasak jo, Rusijos ekspertai iš Lietuvos turėtų išvykti ketvirtadienį arba penktadienį.

Nori pamatyti dvi kompanijas

„Tai yra pažintinio pobūdžio techninė delegacija, kuriai norisi labiau suprasti, kaip pas mus veikia sistema. Pamatyti, kiek mes esame patikimi. Mes labai tikimės, kad po šito vizito pasikeis (situacija – DELFI). Pokalbyje žmonės nebuvo nusiteikę priešiškai. Manau, kad pamatę, kiek pas mus yra investuota ir dedama pastangų į pieno produktų kokybės priežiūrą, pakeis (nuomonę – DELFI)“, – žurnalistams po susitikimo sakė žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas.

Pasak jo, jie išreiškė pageidavimą pamatyti dvi pasirinktas įmones.

„Tam nėra jokių priežasčių prieštarauti“, – sakė viceministras.

R. Šatkauskas patvirtino, kad delegacijoje yra departamentų vadovų ir specialistų.

Bendrovės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa tvirtino nežinąs, kada bus lankomasi jo įmonėje, tačiau vizitui rengiamasi.

„Žinoma, parodysime, kad mūsų produktai kokybiški“, - žurnalistams sakė jis.

Gali būti tik gumos tempimas

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas nededa daug vilčių į Rusijos valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos ekspertų vizitą. Jo vertinimu, ši institucija neturi daug galių, todėl gali būti tik gumos tempimas.

Andrejus Stančikas
„Šita tarnyba nelabai gali uždrausti ir tikrinti, nes tai gali padaryti kita institucija, kuriai vadovauja Sergejus Dankvertas. (..) Jeigu atvirai, aš manau, kad iš tikrųjų bus tolesnės diskusijos. Tikėkimės, kad po šio vizito viskas pasikeis, bet kartais kyla abejonių, galbūt bus tik gumos tempimas. Čia kažkur slypi daugiau, bent jau mano manymu, čia yra daugiau dėl politikos, o ne dėl kokybės“, - kalbėjo jis.

DELFI primena, kad S. Dankverto vadovaujama Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba „Rosselchoznadzor" pirmadienį paskelbė neradusi argumentų, kodėl reikėtų uždrausti lietuviškus pieno produktus.

„Įdomiausia, kad Pasaulio prekybos organizacijoje iš Rusijos pusės nebuvo konkrečiai įvardyta, kas pažeista ir kodėl uždraustas eksportas. Taigi taip ir lieka atviras klausimas“, - sakė A. Stančikas.

Pasiteiravus, kodėl tuomet G. Oniščenka tvirtina, kad lietuviški produktai nesaugūs tiekti Rusijos vidaus rinkai, A. Stančikas sakė: „Jeigu vidaus rinkoje produktai yra blogai saugomi, tai ir geras produktas gali sugesti. Žinant Rusijos subtilumus, mūsų kokybė yra gera ir imamasi visų priemonių, kad būtų užtikrinta kokybė“.

Pasak Žemės ūkio rūmų pirmininko, tariamasi su perdirbėjais, kad iki Naujųjų metų pieno supirkimo kainos kristi neturėtų.

Pirmadienį vizitą Lietuvoje pradėjo „Rospotrebnadzor“ tikrintojų komanda planuoja susitikimus su pareigūnais ir įmonių lankymą.

Premjero Algirdo Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė DELFI sakė, kad susitikimų metu ekspertai bus supažindinti su pieno perdirbimo įmonių veikla, veikiančia kokybės sistema. 

„Tikimasi, jog bus aptarti tolesni žingsniai, siekiant spręsti lietuviškų pieno produktų draudimo įvežti į Rusiją problemą“, - tvirtino ji.

Antradienį Maisto ir veterinarijos tarnyba pristatys ekspertams tarnybos sistemą, supažindins su laboratorijos darbu.

DELFI primena, kad motyvuodama prasta kokybe „Rospotrebnadzor“ prieš dvi savaites sustabdė lietuviškų pieno produktų importą. Kol kas Lietuvai nepavyksta pasiekti susitarimo, leidžiančio pieno perdirbėjams vėl dirbti Rusijoje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra nurodžiusi institucijoms pradėti rengti dokumentus kreipimuisi į Pasaulinę prekybos organizaciją.

Apie kreipimąsi į PPO kalba ir kai kurie eurokomisarai.

Šalies gamintojai skaičiuoja, kad jeigu konfliktas užsitęs keletą mėnesių, pelninga Rusijos rinka gali būti visiškai prarasta.

Pagamintus, tačiau į Rusiją taip ir neiškeliavusius produktus kai kurie perdirbėjai pardavė Lietuvos prekybos centruose, o kai kurie atidavė „Maisto bankui“.

Maisto produktų embargas šiemet nėra pirmas Rusijos smūgis Lietuvos ekonomikai. Rugsėjį trims savaitėms vidinėse Rusijos muitinėse strigo Lietuvos vilkikai ir kroviniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)