„Pokalbis buvo profesionalus. Numatyta visa eilė veiksmų, kurie artimiausiu metu bus įgyvendinti", - sakė G. Oniščenka. Anot jo, lietuviška pieno produkcija gali grįžti į Rusijos rinką.

„O kodėl gi ir ne, jei bus vykdomos Rusijos sąlygos - vykdomi vartotojų teisių apsaugos įstatymai", - sakė G. Oniščenka.

G. Oniščenkos žodžiais, Lietuvos atstovai pademonstravo „pasirengimą spręsti problemą". Anot jo, sutarta tęsti ekspertų susitikimus - „Rospotrebnadzor" specialistai atvyks į Lietuvą dar šį mėnesį.

„Iš esmės numatyti problemos sprendimo žingsniai, bet ne vilkinimo", - sakė G. Oniščenka.

Vyriausybės išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad G. Oniščenka, penktadienį susitikęs su lietuvių delegacija, paaiškino, kokių pažeidimų aptikta lietuviškoje produkcijoje.

Tačiau Vyriausybė neatskleidžia, apie kokius tiksliai pažeidimus kalbama.

Premjero patarėjas Antanas Vinkus, vadovaujantis lietuvių derybininkų grupei, sako, kad Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas sutiko, jog problemas galima išspręsti.

„Pokalbis buvo konstruktyvus, konkretus, dalykiškas, bet kartu ir geranoriškas. Aptarėme galimybes, kaip būtų galima išspręsti iškilusias problemas ir kuo skubiau vėl uždegti žalią šviesą Lietuvos pieno produkcijai“, - teigė Vyriausybės vadovo patarėjas A. Vinkus.

Kartu su A. Vinkumi į Maskvą vyko ir pieno perdirbėjų atstovai.

Problema - valstybė valstybėje

Su Rusijos pareigūnais penktadienį taip pat susitiko ir Maskvoje esantys Europos Komisijos pareigūnai bei Lietuvos veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

.

„Europos Komisijos atstovai išreiškė susirūpinimą, kad atsirado valstybė valstybėje. Jie ketina kreiptis į tam tikras Rusijos institucijas ir prašyti išaiškinimų, kas atsako už importą, kas turi pasirašę susitarimus su užsienio organizacijomis, nes Europos Komisija taip pat norėtų bendrauti su viena atsakinga institucija", - BNS sakė Jonas Milius.

Jis penktadienį Maskvoje susitiko su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovu Sergejumi Dankvertu bei šios tarnybos pareigūnais.

Trišaliame susitikime dalyvavo apie 50 žmonių.

„Ir aišku, kalbėjome dėl mūsų (Lietuvos – DELFI) problemų. EK visų pirma pasakė, kad neturi iš G. Oniščenkos nieko oficialaus“, - DELFI kalbėjo J. Milius.

EK ir Lietuvos atstovai Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovui pasiskundė, kad nė viena šalis nėra gavusi jokių oficialių raštų dėl įvestų ribojimų eksportui į Rusiją.

„Rusijos atstovai tylėjo, nes tai ne jų įstaiga ir iš jų pusės jokių komentarų nebuvo. Buvo pasisakyta iš EK pusės“, - pridėjo pašnekovas.

Susitikime buvo kalbama apie importo procedūras iš ES ir jų tvarką.

Taip pat EK iškėlė bulvių importo klausimą. DELFI primena, kad Rusija šių metų liepos 1 d. uždraudė bulvių importą iš visos Europos Sąjungos, kartu ir Lietuvos.

Vyriausybės deleguotas derėtis su Rusija premjero patarėjas Antanas Vinkus BNS kol kas nekomentavo susitikimo su Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos vadovais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (451)