„Visiškai atimti alkoholio reklamą žiniasklaidai, aš manau, būtų neteisinga - tai yra didelė pajamų dalis. Be to, ji toje pačioje alkoholizmo gilėjimo problemoje jokio vaidmens nevaidina“, - Žinių radijui trečiadienį sakė G. Kirkilas.

Pasak politiko, kovojant su alkoholizmu „galbūt reikėtų eiti akcizo didinimo keliu“ ir dalį surenkamo akcizo skirti sporto skatinimui.

Seimui antradienį buvo pateiktos įstatymo pataisos, pagal kurias Lietuvoje būtų draudžiama visų formų alkoholio reklama.

Įstatymo iniciatoriai, kurie surinko per 50 tūkst. parašų, teigia, kad alkoholio reklama skatina vaikus pradėti vartoti alkoholį anksčiau, o jau vartojančius paauglius paskatina vartoti alkoholį intensyviau.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti jo vartojimą imta garsiau kalbėti po šalį sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

Lietuvos internetinės žiniasklaidos atstovai teigia, kad uždraudus alkoholio reklamą ji gali persikelti į užsienyje registruotus tinklus.

PVM mažinti ne tik mėsai

„Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus idėja yra, kad reikia pridėtinės vertės mokestį nuo kitų metų mažinti po vieną procentą kasmet ir sumažinti bendrą pridėtinės vertės mokestį“, — Žinių radijui trečiadienį sakė G.Kirkilas.

Anot jo, PVM būtų galima mažinti būtiniausių prekių krepšeliui, ne vien mėsai.

„Galbūt reikia daryti kažkokiai maisto grupei. Išskyrimas vieno maisto produkto - mėsos... Yra žmonių, kurie apskritai mėsos nevartoja, ką daryti jiems? Kokį PVM jiems mažinti. Gal tai galėtų būti kažkokiam krepšeliui, bet rudenį prie PVM mažinimo bus grįžta“, - teigė G.Kirkilas.

Politinė taryba antradienį nesutarė dėl PVM mažinimo ir prie šio klausimo žada grįžti rudenį. Be to, jie apsisprendė didinti neapmokestinamųjų pajamų (NPD) dydį - nuo 200 iki 310 eurų.

„Didinsime neapmokestinamąjį dydį, ir tai pinigai iš karto žmonėms ir jie patys nuspręs, ar mėsą pirkti, ar sūrį, nes sumažinus, padarius išlygą vienam produktui, neabejotinai su tais pačiais argumentais ateis pienininkai, apie vaistus, apie duoną pradės kalbėti ir panašiai“, - tikino G.Kirkilas.

Ekonomistai ne kartą ragino politikus didinti NPD, o ne įvesti naujas PVM lengvatas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)