Formuoti Graikijos vyriausybę pavesta „Syriza“ atskilėliams

Tik praėjusį penktadienį įsteigtos partijos lyderiui Panagiotis Lafazanis prezidentas Prokopis Pavlopoulos pirmadienį oficialiai pavedė formuoti vyriausybę. Vis dėlto labai mažai tikėtina, kad partija parlamente ras pakankamai koalicijos partnerių, todėl greičiausiai rugsėjį teks rengti pirmalaikius rinkimus.

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Tsipras ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą, kad rinkimuose pamėgintų užsitikrinti saugią daugumą. Jis pats daugumos neturi nuo tada, kai jo „Syriza“ partijos kairysis sparnas neparėmė jo kurso derybose su tarptautiniais kreditoriais.

Remdamasis konstitucija, po A. Tsipro atsistatydinimo prezidentas pradžioje formuoti vyriausybę pavedė antrajai pagal dydį frakcijai parlamente - Naujosios demokratijos partijai. Kai jai to padaryti nepavyko, mandatas formuoti vyriausybę perduotas trečiai stipriausiai jėgai. Ši dabar turi tris dienas laiko. Jei ir P. Lafazaniui bepavyks, P. Pavlopoulos ketvirtadienį paves Aukščiausiojo teismo pirmininkui vadovauti vyriausybei ir rengtis naujiems rinkimams.

Buvęs Graikijos finansų ministras Yannis Varoufaki tuo tarpu pareiškė neketinąs jungtis prie Liaudies vienybės partijos. „Mus jungia daug bendrybių ir simpatijų“, - sakė jis Vokietijos laikraščiui „Welt“. Tačiau yra ir ryškių skirtumų, ypač - dėl Graikijos pasilikimo euro zonoje. „Syriza“ atskilėliams esą grįžimas prie drachmos yra „ideologijos klausimas“, jis tuo tarpu manąs, kad geriau likti euro zonoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)