„Spalio 29 d. tyrėjams atlikus kratas įtariamųjų patalpose buvo rasta beveik 100 tūkst. litų grynųjų pinigų“, - konstatavo vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

FNTT direktorius Vidaus tarnybos generolas Kęstutis Jucevičius paaiškino, jog teismui neleidus suimti pagrindinio įtariamojo, kurio pinigai buvo laikomi ir Latvijos bankuose, įtariama, kad jo motina jo prašymu vyko į Latviją išgryninti pinigų.

„Kratos metu ji buvo sulaikyta, pas ją rasti 44 tūkst. litų. Taip pat tos pačios operacijos metu buvo sulaikytas Baltarusijos pilietis, kuris į įtariamojo namus atnešė apie 70 tūkst. grynųjų pinigų ir kai kurių bendrovių, susijusių su mūsų tyrimu, dokumentus“, - dėstė K. Jucevičius.

Pastarojo sulaikymo metu pinigai buvo rasti moteriškame apatiniame trikotaže – 44 tūkst. litų.

„Radome pačius brangiausius apatinius“, - dėstė K. Jucevičius.

Pasak jo, nors teismo sprendimas galėjo pakenkti tyrimui, dėl darbuotojų veiklos pavyko papildomai nustatyti nusikalstamą veiklą. Šiuo metu pagrindinis įtariamasis yra suimtas 3 mėnesiams, nors jo biografija iki šiol buvo apibūdinama kaip švari.

Buitine technika prekiavo stambiuose prekybos centruose

Kęstutis Jucevičius
Sukčiai stambiu mastu vykdė prekybą buitine technika ir nusikalstamai išvengė sumokėti milijonines sumas pridėtinės vertės mokesčio.

„Tai buvo pagrindinė buitinė technika, kuri yra stambiuose prekybos centruose“, - sakė K. Jucevičius.

„Stambiuose prekybos taškuose“, - patikslino ministras.

D. A. Barakauskas padėkojo FNTT pareigūnams už vieną didžiausių operacijų, atliktų tarptautinių mastu ir įteikė apdovanojimus. Kol kas neminima, kokie prekių ženklai buvo naudojami, tačiau įvardijama, jog buvo vykdoma prekyba garsių tarptautinių gamintojų prekėmis.

Tyrėjai konstatuoja, kad naudota nestandartinė PVM grobstymo schema: naudota elektroninė bankininkystė ir elektroninės sistemos, įtraukiami užsienio valstybių piliečiai. Tačiau sulaikytųjų iš prekybos centrų nėra.

DELFI primena, kad FNTT įtaria, kad vykdant prekybą buitine technika buvo nusikalstamai išvengta sumokėti daugiau kaip 5 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio į valstybės biudžetą. Anksčiau FNTT skelbė, kad vykdydama šį tyrimą įtariamųjų namuose ir nusikalstamai veiklai vykdyti naudojamose patalpose, aptiko bunkerį, kuriame buvo slėpta daugiau kaip 0,5 mln. Lt grynųjų pinigų.

2011-2013 m. veikusi sukčiautojų grupė veikė stambiu mastu vykdė prekybą buitine technika, buvo įsteigtos 27 įmonės Lietuvoje ir 9 užsienyje.

Iš viso atlikta daugiau kaip 40 kratų, sulaikytas 21 organizuotos grupės narys, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti visam įtariamųjų turtui apribota teisę į 2 mln. litų vertės nuosavybę. Pradėtas tyrimas dėl pinigų plovimo.

Organizuotos grupės valdomos įmonės buvo naudojamos neteisėtai veiklai ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)