Spaudos konferencijos metu K. Jucevičius pranešė, kad tyrimas buvo pradėtas dėl informacijos apie galimai neteisėtus tarptautinius pinigų srautus, o tuomet „siūlo galas“ teisėsaugą atvedė iki „Lietuvos geležinkelių“.

Pasak K. Jucevičiaus, aiškinamasi, iš kur ir kaip su geležinkeliais susijusios įmonės perka prekes, atsargines dalis bei paslaugas.

„Tyrimo metu buvo nustatytos tos tolimesnės įmonės, kurios tiekdavo paslaugas ir prekes (su geležinkeliais, – ELTA) susijusioms įmonėms ir tuo pačiu „Lietuvos geležinkeliams“, – tie sandoriai buvo labai pelningi ir dalis pelno, lėšų buvo pervedamos į lengvatinių mokesčių kompanijas, o vėliau tos lėšos buvo išgryninamos“, – kalbėjo FNTT vadovas.

K. Jucevičiaus teigimu, kyla pagrįstų abejonių, kad dalis šių išgrynintų lėšų iš lengvatinių mokesčių kompanijų vėliau galėjo patekti ir į „Lietuvos geležinkelių“ atsakingų asmenų kišenes.

FNTT Vilniaus padalinio vadovas Dainius Baršauskas informavo, kad tarnyba kratas atliko dviejose bendrovėse Vilniuje, kurios yra registruotos tuo pačiu adresu, sulaikyti 3 asmenys – bendrovių direktoriai ir vienas darbuotojas.

„Tarp sulaikytų asmenų „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojų nėra“, – sakė D. Baršauskas.

Tarnyba trečiadienio rytą taip pat pranešė, kad antradienį vykdytos kratos yra dar šių metų sausį pradėto tarptautinio tyrimo dalis.

Kratos vykdytos „Lietuvos geležinkelių“ būstinėje, 4 neįvardytose įmonėse, įtariamųjų namuose bei transporto priemonėse, pagalbinėse patalpose. Jų metu sulaikyti 3 fiziniai asmenys, nedetalizuojant, ar jie yra „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai.

Anot FNTT, pats tyrimas susijęs su „Lietuvos geležinkelių“, įmonės antrinių bendrovių sandėriais, galimu mokestiniu sukčiavimu stambiu mastu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Atliekant tyrimą bendradarbiaujama su Latvijos ir kitomis užsienio teisėsaugos institucijomis.

Tyrimą šių metų sausio 20 d. FNTT pradėjo gavusi pranešimą apie dviejų Lietuvoje registruotų įmonių galimai neteisėtas veikas, susijusias su tarptautiniu pinigų plovimu panaudojant Jungtinėje Karalystėje ir Belize registruotų lengvatinių mokesčių kompanijų bankų sąskaitas, atidarytas Latvijos banke.