Tyrimo metu nustatyta, kad du įtariamieji, siekdami išvengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM), realiai jokios veiklos nevykdančios Lietuvos bendrovės vardu iš Lenkijos įmonės įsigydavo cukraus su nuliniu PVM tarifu. Tęsdami nusikalstamą sumanymą ir žinodami, kad bendrovė šio PVM nedeklaruos ir nemokės, cukrų su 21 % PVM už beveik 1 mln. eurų pardavė bendrininko valdomai kitai įmonei, kuri įsigytą cukrų išpardavė įvairioms Lietuvos bendrovėms. Taip išvengta beveik 173 tūkst. Eur mokėtino PVM į valstybės biudžetą.

Panašią mokesčių grobstymo schemą įtariamieji pritaikė ir kitoje prekybos elektros prekėmis istorijoje. Įtariamieji, apgaule siekdami panaikinti prievolę sumokėti į biudžetą PVM, pasinaudodami realiai jokios veiklos nevykdančių dviejų įmonių vardu, žinodami, kad šios įmonės jokių sandorių savo apskaitoje neatvaizduos bei susidariusio mokėtino PVM nedeklaruos, iš Latvijos įmonės su 0 % PVM tarifu pirko elektros prekes. Šias prekes jie su 21 % PVM už daugiau nei 1 mln. Eur pardavė trečiai įmonei, kuri jas pardavė dar kitai bendrovei. Tokiu būdu išvengta 187 tūkst. mokėtino PVM.

Tyrimo metu įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė daugiau nei 290 tūkst. Eur. Tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūra. Surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota nagrinėti Vilniaus apylinkės teismui.

Griežčiausia įmanoma bausmė už apgaulingą apskaitos tvarkymą – laisvės atėmimas iki ketverių metų, o už sukčiavimą organizuotoje grupėje gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)