Reitingų agentūra pabrėžė, kad šių 4 šalių, įsikūrusių Centrinėje ir Rytų Europoje, reitingų perspektyvos pagerėjimo per ateinančius 12 mėn. tikimybė sumažėjo. Dėl silpno bendrojo vidaus produkto augimo šioms šalims bus nelengva sumažinti biudžeto deficitą, o dėl padidintos rizikos baimės gali pabrangti skola išorės rinkose, pranešė „Fitch“.

„Stiprios ekonominės ir finansinės sąsajos reiškia, kad Centrinės ir Rytų Europos šalims ekonominio augimo perspektyvų mažinimas ir padidėjusi finansinė įtampa euro zonoje daro neigiamą įtaką“, – pasakė „Fitch“ vadovaujantis direktorius Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikos suverenių valstybių grupėje Edas Parkeris.

„Fitch Ratings“, kuri neseniai sumažino BVP augimo euro zonoje 2012 m. prognozę nuo ankstesnių 0,8 proc. iki 0,4 proc., pasakė, kad susilpnėjus augimui pagrindinėse eksporto rinkose Centrinėje ir Rytų Europoje, sumažės jų eksportas ir BVP augimas. Anksčiau šį mėnesį kompanija taip pat sumažino BVP augimo prognozę visoms šalims – Bulgarijoje tikimasi 2,3 proc. BVP augimo (ankstesnė prognozė siekė 3,8 proc.), Čekijoje – 0,7 proc. (ankstesnė – 2,3 proc.), Latvijoje – 2,5 proc. (ankstesnė 3,5 proc.), Lietuvoje taip pat 2,5 proc. (ankstesnė prognozė 3,8 proc.).

„Fitch“ pažymėjo, kad suintensyvėjęs Europos bankų spaudimas dėl kapitalo ir finansavimo bei pastaraisiais mėnesiais visame pasaulyje sustiprėjęs rizikos vengimas gali turėti neigiamos įtakos kapitalo pritekėjimui, kredito augimui ir vidaus paklausai Centrinėje ir Rytų Europoje. Euro zonos motininiams bankams priklauso 87 proc. bankų sektoriaus turto Čekijos Respublikoje – nors vietos filialai nesikreipia į motinines bendroves dėl finansavimo – ir 62 proc. bankų sektoriaus turto Bulgarijoje. Latvijos ir Lietuvos bankų turtas daugiausiai yra iš Šiaurės šalyse įsikūrusių motininių bankų.

Kompanija pažymėjo, kad antrąjį 2011 m. pusmetį Centrinės ir Rytų Europos rinkose gerokai išaugo obligacijų palūkanų normos ir kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandoriai. Tai parodo, jog šias šalis taip pat paveikė gilėjanti euro zonos valstybinių skolų krizė.

Priežastys: euro zonos problemos ir neįtikinantys turto mokesčiai

Reitingų agentūra „Fitch“ Lietuvos kredito reitingo perspektyvą iš teigiamos į stabilią sumažino dėl problemų euro zonoje, tačiau jų taip pat neįtikino ir Lietuvos bandymai konsoliduoti biudžetą per turto mokesčius, mano analitikai.

„Tai toks šaltas dušas mūsų politikams, kurie galvoja, kad didesnis deficitas – nieko blogo, kitos Europos Sąjungos šalys turi ir didesnius“, - DELFI sakė „Danske” banko analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė. Anot jos, galima tikėtis palankesnio reitingų agentūros požiūrio, jei Lietuva parodys gebanti taupyti ir tinkamai konsoliduoti biudžetą.

„Vargu ar prabangos mokesčių įvedimas duos didelės naudos ypatingai ekonomikos lėtėjimo kontekste, manau, tą supranta ir tarptautiniai ekspertai“, - teigė analitikė.

Panašios nuomonės apie prabangos mokesčių įtaką biudžetui laikosi ir „Swedbank“ Lietuvoje vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Fitch“ sprendimas yra įspėjimas, kad Lietuvos rizika didėja ir reikia atitinkamų veiksmų ją valdyti. Šiuo metu pagrindinis pavojaus šaltinis yra išorinis - lėtėjanti euro zonos ekonomika ir dėl to blogėjančios Lietuvos ir kitų besivystančių Europos šalių perspektyvos. Jei Lietuvai pavyks sumažinti išlaidas (siūlomi turto mokesčiai yra butaforiniai, jie biudžeto deficito problemos nesprendžia) ir patvirtinti kitų metų biudžetą, kurio deficitas neviršys 3 proc. BVP, tuomet tikėtina, kad kredito reitingas išliks nepakitęs“, - sako N. Mačiulis, pasak kurio, jei Lietuvai nepavyks sumažinti biudžeto deficito iki 3 proc. BVP, Lietuvos reitingą mažins ir „Fitch“, ir kitos agentūros.

„Toks žingsnis atrodo visai adekvatus, turint omeny lėtesnį Lietuvos ekonomikos augimą 2012 m. ir dėl to sunkesnį pajamų surinkimą. Be to, „Snoro“ banko žlugimas taip pat didins valstybės skolinimąsi vidutiniu laikotarpiu“, - „Fitch“ agentūros žingsnį komentuoja SEB banko Lietuvoje vyr. analitikė Vilija Tauraitė. Anot jos, rinkos reakcijos į tokius žingsnius bus rezervuotos, nes kol kas pakeista tik reitingo perspektyva, o ne pats reitingas. Be to, tai padaryta kelioms šalims iš karto.

„Tikėtina, kad Lietuvos vyriausybė bandys pasiskolinti artimiausiais mėnesiais, bet tam labiau trukdys bendra rinkų įtampa ir neigiama atmosfera, nei pastarasis „Fitch“ žingsnis“, - sako V. Tauraitė.

Seimas šiuo metu svarsto prabangos mokesčius. Po pateikimo pritarta brangaus nekilnojamo turto, galingų automobilių, vertybinių popierių, indėlių, paskolų palūkanų apmokestinimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją