„Kalbant apie mokesčius galiu užtikrinti, kad jokių naujų mokesčių rastis negali iš esmės nepertvarkius mokesčių sistemos, nepadarius žingsnių, kad viešų išlaidų efektyvumas padidėtų", - Vyriausybėje sakė V. Šapoka.

Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane, kuris buvo pristatytas koalicijos partneriams prie mokestinių, reguliacinių ir kitų priemonių, parašytas toks siūlymas: „Solidarumo mokesčio viršutinei didelių pajamų daliai tikslingumo įvertinimas ir įvedimas, esant teigiamiems įvertinimo rezultatams".

Finansų ministras sako, kad toks planas buvo nužiūrėtas nuo nežinia, kurios versijos. Toks mokestis numatytas DELFI turimame plane, kuris datuotas 2017 m. vasario 21 d.

V. Šapoka sako nemanantis, kad Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane galėtų apskritai rastis nauji konkretūs mokesčiai, mat dar reikia atlikti detalią analizę.

„Kalbant apie solidarumo mokestį galiu pakartoti: kad jis rasis, tai yra gandas. Naujame dokumente tokio mokesčio negalėtų būti", - sako ministras.

Klausiamas apie kitus mokesčius, V. Šapoka pasakė manantis, kad PVM lengvata gyventojams už šildymą yra socialiai neteisinga. Šiuo metu ja naudojasi visi daugiabučiuose gyvenantys ir centriniu šildymu besinaudojantys gyventojai.

Pasiteiravus apie dyzelino mokestį, V. Šapoka vėl kartojo, kad mokesčių sistema bus peržiūrėta kompleksiškai ir kad diskusijos dėl mokesčių gali vykti tik iš esmės peržiūrėjus mokesčių sistemą.

Tiesa, jis pridūrė, kad visos tarptautinės organizacijos yra paraginusios Lietuvą įvertinti aplinkosaugos mokesčio automobiliams tikslingumą ir galimybes.

„Bet ar tai būtų dyzelinas, ar kitokio tipo vidaus degimo variklis, ar kiti taršos šaltiniai, tai atskiros analizės dalykas ir ta analizė bus atliekama", - sako ministras.

Paklaustas, kodėl iki šiol neatliko detalios mokesčių sistemos analizės, V. Šapoka ilgam nutilo.

„Tiek prieš tapdamas ministru, tiek dabar aš esu įsigilinęs į situaciją, bet mes turime įvertinti visus argumentus: tiek iš visuomenės pusės, tiek iš mūsų ekonominės plėtros pusės, tiek iš socialinės nelygybės mažinimo pusės, tiek postūmio mūsų ekonomikos augimui pusės", - sako V. Šapoka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)