Palyginimui, pirmąjį šių metų ketvirtį ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus darbo užmokestis sudarė 4117 eurų popieriuje (maždaug 2,5 tūkst. eurų į rankas).

DELFI primena, kad Vyriausybė trečiadienį patvirtino V. Sinkevičiaus kandidatūrą į eurokomisarus. Jam dar reikia gauti patvirtinimus Seime ir Europos Parlamente.

Reikšmingi priedai

Kaip nustatyta Europos Sąjungos aukšto rango pareigūnų tarnybinių pajamų reglamente, EK nariai turi teisę į bazinį darbo užmokestį, lygų sumai, kuri gaunama 16 lygio trečios pakopos Sąjungos pareigūno baziniam darbo užmokesčiui, pritaikius 112,5 proc. dydį.

ES pareigūnų tarnybos nuostatose nurodoma, kad 16 lygio trečios pakopos pareigūnai gauna 20219,80 euro, o pritaikius 112,5 proc. dydį, išeina 22747,28 euro.

EK nariai taip pat turi teisę į įsikūrimo ir persikėlimo išmokas, jų pačių ir jų šeimos narių patirtų kelionės išlaidų ir jų asmeninių daiktų ir baldų pervežimo išlaidų, įskaitant įprastinės rizikos (pavyzdžiui, vagystės, įsilaužimo ir gaisro) draudimą, kompensaciją.

Nuo tos dienos, kai aukšto rango pareigūnai pradeda eiti pareigas, iki paskutinės mėnesio, kurį jie baigia eiti pareigas, dienos jie turi teisę gauti gyvenamosios vietos išmoką, lygią 15 proc. jų bazinio darbo užmokesčio. Ši suma EK nariams sudaro 3412,09 euro.

EK nariai taip pat turi teisę į išmokas šeimai, kurias sudaro namų ūkio išmoka, išmoka vaikui išlaikyti, mokymosi išmoka.

Namų ūkio išmoka sudaro 187,69 euro plius 2 proc. nuo bazinio darbo užmokesčio, už kiekvieną vaiką mokama 410,11 euro. EK nariui, kuris turi vieną vaiką, bendrai išeina 1052,75 euro.

Dar galima gauti reprezentacines išmokas. EK nariui priklauso 607,71 euro per mėnesį.

Sudėjus visus šiuos priedus ir bazinį darbo užmokestį, EK nario mėnesinės pajamos popieriuje sudarytų 27819,82 euro.

Tada reiktų susimokėti mokesčius. Kaip DELFI informavo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, pajamų mokestis gali sudaryti iki 45 proc. Taip pat mokamas papildomas vadinamasis solidarumo mokestis (6–7 proc.) ir socialinio draudimo, pensijų ir sveikatos draudimo įmokos.

EK nariai, baigus eiti pareigas, gauna pereinamojo laikotarpio išmokas, kurios mokamos nuo 6 mėnesių iki 2 metų. Dar jiems iki gyvos galvos priklauso pensija, kuri mokama nuo dienos, kai jie pasiekia pensinį amžių.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos tinklapyje nurodoma, kad ministras 2019 metų I ketvirtį uždirbo 4117 eurų.

Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatyme rašoma, jog ministrams taikomas 23,8 pareiginės algos koeficientas. 2019 metais bazinis dydis yra 173 eurai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)