"Sudėtinga, labai sudėtinga mūsų verslui išsilaikyti dabar Ukrainoje, kai čia padėtis, galima sakyti, pusiau karinė. „Vičiūnų“ gaminių - žuvies produktų - pirkimai, suprantama, sumažėjo, nes vietiniai gyventojai puolė pirkti kruopas ir konservus, laukdami dar sunkesnių laikų. Bet viltys, kad situacija anksčiau ar vėliau Ukrainoje normalizuosis, taip pat - gyvos.

Po tragiškų vasario 18-osios įvykių Kijeve, galima sakyti, Ukrainoje susidarė savotiškas tarpuvaldis. Kai kurie bankai paskubėjo iš to pasipelnyti ir pradėjo spekuliacines operacijas valiuta. Grivina, kaip žinoma, tuoj pat nuvertėjo. Net 40 procentų. Tačiau įsikišus valdžiai pavyko šiek tiek padėtį stabilizuoti. Tiesa, grivinos nuvertėjimas vis tiek šiuo metu nemažas - 18 procentų. Tad nieko negali padaryti, nes verslo nuostolių nesusimažinsi", - po Kauno miesto savivaldybėje ketvirtadienį vykusio miesto tarybos posėdžio Eltai pasakojo šios tarybos narys, verslininkas V. Matijošaitis.

Į klausimą, ar smarkiai pasunkėjusios sąlygos neprivers iš viso „Vičiūnų“ pasitraukti iš Ukrainos rinkos, sekė neigiamas šios įmonių grupės valdybos pirmininko atsakymas.

"Žinome, kad mūsų nuostoliai tikrai čia bus dideli, tačiau savo įsipareigojimus tęsime. Juk yra sutartys su tinklais, - produkciją privalome pateikti. Kai sumažėja pirkimai, o grivinos kursas sumenkęs, negali, vengdamas didinti savo nuostolius, bet kada sugalvojęs imti ir pakelti produktų kainas, nesilaikydamas sutartinių procedūrų. Yra numatyta, kad prieš kiek laiko prekybininkus privalu įspėti apie galimą kainų pakėlimą, dar reikia ir su jais dėl to tartis.

Aišku, galima į viską numoti ranka, ištuštinti lentynas ir vežtis prekes namo ar į kitą šalį, kur padėtis normali. Tačiau išėjęs iš rinkos, kurioje įsitvirtindamas gal ne vienerius metus dirbai, atgal kažin ar lengvai sugrįši. Todėl kad ir kokie praradimai bei nuostoliai bebūtų, stengsimės dirbti taip, kaip esame pratę bei įsipareigoję vietinei rinkai bei, žinoma, - mūsų produktų pirkėjams. Tuo pačiu jausdami ir atsakomybę už mūsų įmonių Lietuvoje, Estijoje ar Rusijoje darbuotojus, kurie dirba bei savo šeimoms išlaikyti pinigus uždirba", - sakė Eltai V. Matijošaitis.

„Vičiūnų“ produkcija prekiaujama daugiau nei 40-yje šalių. Ukrainoje žuvies gaminių su Lietuvos įmonių grupės ženklais galima aptikti prekybos centruose ne tik Kijeve ar netoli jo esančiuose kituose, didelių sukrėtimų nepatiriančiuose miestuose. Jais prekiaujama ir Kryme, kur, pasak V. Matijošaičio, yra „Vičiūnų“ filialas.

"Niekas negali pasakyti, kaip čia toliau Kryme viskas bus. Kol kas už prekes pirkėjai atsiskaito grivinomis, ne rubliais. Nenoriu veltis į politiką ir daryti kažkokių ryžtingų pareiškimų. Bet, savaime aišku, jeigu niekas čia nesikeis į gerą, teks priimti sprendimus dėl mūsų verslo pertvarkymo", - sakė „Vičiūnų“ įmonių grupės vadovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)