Ši D. Kurlio reakcija buvo kaip atsakas Vyriausybės planams riboti prekybą alkoholiu masinių renginių metu, kadangi trečiadienį ji pritarė tokiems pakeitimams, paliekant galimybę apsispręsti pačioms savivaldybėms, kurių teritorijoje vyks renginiai.

Tai itin papiktino jau 18 metų prie festivalių organizavimo dirbantį D. Kurlį: „Labai neapibrėžta, ką ten galvos savivaldybė, turėtų būti toje vietoje kažkoks aiškumas. Nežinome, ar tai lies tik savivaldybės renginius, kuriuos daro savivaldybė, taigi – viešus renginius, ar čia kartu pajungti ir tie festivaliai kurie yra mokami, aptverti, saugomi ir pan.“

Jeigu įtarimai, kad alkoholio prekybos ribojimas lies ir festivalius, pasitvirtins, festivalių organizatorius teigia, kad neliks nieko kito kaip tik kraustytis į užsienį.

„Kol Seimas svarstys sprendimą, renginių ir festivalių organizatoriai nerimsta, nes pasitvirtinus tokiam įstatymui daugelis festivalių neteks savo pagrindinių rėmėjų, o tai, be abejo, turės įtakos tiek renginių veiklai tiek jų egzistavimui apskritai“, – rašo jis savo įraše feisbuke.

D. Kurlis DELFI sakė, kad pasitvirtinus nuogąstavimams, rimtai svarsto rengti festivalį užsienyje.

„Tai labai realūs pažadai, nes mes iš tikrųjų nieko nesiruošiame daryti, kas nedraugauja su Lietuvos įstatymais, nes dirbame legaliai, esame protingi žmonės, bet toje vietoje mes esame realistai, kad visiškai be alkoholio suvaldyti tūkstantinę masę...

Na, mes neįsivaizduojame tokios situacijos, ir tikrai nebus saugiau, kai vešis iš parduotuvių prisipirkę pigiausių vaisiukų ar kažko, ta prasme žmonės atvažiuos jau pasikvėpinę prieš tai. Tai gaunasi tas procesas sudėtingiau apsaugomas. Ir mums dėl to nei kiek ne geriau“, – sako jis.

D. Kurlis audžia mintį, kad ateityje festivaliai „Kilkim žaibu“ galėtų būti rengiami Latvijoje.

„Jei perkeltumėme į Latvijos pusę, manau, kad renginys tikrai nuo to nenukentėtų, ir latviai iš tikrųjų laukia ir džiaugiasi. Ne vienas regionas laukia, sako: tikrai atvažiuokit, priimsime, ir viskas bus labai gerai. „Bliuzo naktys kalbėjo, kad jiems arčiau į Varėnos pusę – Lenkiją keltis, bet ar tikrai čia geriausias Lietuvai žingsnis, jei visi festivaliai išsikels? Netgi buvo komentarai gražūs, kad reikia sceną statyti Lietuvos pusėje, o publiką – Latvijos pusėje, rasti tokį lauką, jungiantį dvi valstybes, tai būtų išvis idealu tada“, – pasakoja jis.

Maža to, festivalio organizatorius rimtai mąsto apie galimybę branginti bilietus ir vaišinti dalyvius alumi nemokamai.

„Tai, kad mes galime vaišinti gal šiek tiek skamba keistokai, bet aš įsivaizduoju, kad tai yra, bent simboliškai, – įmanoma. Gal būtų kažkoks apibrėžtas kiekis tik. Bet, aišku, gaila dėl to, kad jei branginsime bilietus, kažkas turės užsimokėti ir nevartodamas alkoholio. Tai yra labai negerai šitų žmonių atžvilgiu. Bet mes šitų pažadų neišsižadam, tai yra ganėtinai realu“, – patvirtino jis.
Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos

Feisbuko įraše jis paskelbė ne vieną argumentą, kodėl toks Vyriausybės sprendimas išgintų lietuviškus festivalius į užsienį. Tiesa, kaip patikino DELFI, jis pripažįsta, kad dauguma argumentų grįsti emocijomis.

„Draudimas vartoti nelavina alkoholio vartojimo kultūros ir atsakomybės. Alus festivaliuose pardavinėjamas tiktai tų aludarių, kurie palaiko lietuviško alaus gaminimo tradicijas. Renginyje yra demonstruojamos naminio alaus gaminimo tradicijos, vyksta pasakojimai, seminarai, degustavimai, paveldo pažinimas. Suprantate apie kokią kultūrą eina kalba?

Draudimas alkoholio vartojimo kontrolę ne padidins, o sumažins. Draudimas griauna visą tai, ką mums jau pavyko pasiekti per beveik du dešimtmečius siekiantį festivalio „Kilkim Žaibu“ gyvavimo laiką. Jei festivaliuose nebus alkoholio prekybos – problema išsispręs? Ką vartos auditorija? Šluos aplinkinių parduotuvių lentynas ir gers kas papuola. Vartojama bus pasislėpus krūmuose, mašinose, pakampėse. Šiukšlės vėl versis kalnais ir niekas už tai negalės prisiimti atsakomybės, nes tai galimai vyks ne festivalių teritorijose“, – teigė jis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į festivalių auditoriją: „Festivalyje „Kilkim žaibu“ apie 50 proc. auditorijos sudaro svečiai iš įvairiausių pasaulio šalių. Fanai atvyksta net iš JAV, Brazilijos, Australijos, Kinijos... jau nekalbant apie Europos šalis.

Svečiai tikrai nevyksta čia tik dėl alaus, juos traukia baltiška savastis ir mūsų renginio turinys. Mums neteko girdėti apie roko ir sunkiosios muzikos festivalius, kuriuose nėra alaus. Mes būsime pirmieji pasaulyje? Svečius vaišinsime pienu? Taukuotais cepelinais?“, – tokiais ir panašiais argumentais dalijosi socialiniame tinkle.

Tikimės papildyti Sveikatos apsaugos ministerijos komentaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (438)