Paskelbus, kad vienkartinis 4 val. apsilankymas baseine, pirčių zonoje ir treniruoklių salėje kainuos 19 Eur, 2 val. apsilankymas tik baseine ir pirčių zonoje 10 Eur, o metinis abonementas atitinkamai 369 Eur ir 319 Eur, DELFI redakciją užplūdo komentarų gausa apie tai, kad kitose šalyse, kur įprastai mokami daug didesni atlyginimai, apsilankymai baseine – daug pigesni.

DELFI skaitytojai rašė, kad Didžiojoje Britanijoje per mėnesį sumokama 20–30 svarų už visos dienos baseino ir treniruoklių salės lankymą, Šveicarijoje apsilankymas baseine – apie 4,5 Eur, JAV – apie 20 dolerių per mėnesį, Prancūzijoje – apie 15 eurų per mėnesį visomis savaitės dienomis, Rygoje vienkartinis apsilankymas 7–12 Eur, Suomijoje vienkartinis visą dieną – 13 Eur. Daugybė DELFI skaitytojų vardijo, kad kainos mažesnės ir Norvegijoje, Airijoje, Vokietijoje, Italijoje. Ir netgi už apsilankymus daug didesniuose baseinuose.

Žmonės komentaruose ir laiškuose redakcijai piktinosi, kad baseinas statytas už miestiečių pinigus, tačiau apsilankymai bus labai brangūs.

Vienkartiniai apsilankymai brangesni nei Londone, Amsterdame, Osle

DELFI pasidomėjo, kokios kainos iš ties vyrauja kitų šalių sostinėse už apsilankymą viešuosiuose baseinuose. Pavyzdžiui, vienkartinis apsilankymas didžiuliame baseinų komplekse „London Aquatic Centre“ ne klubo nariams bet kuriuo dienos metu kainuoja 5,35 svaro arba beveik 6 Eur. Per mėnesį lankantis šiame centre ir naudojantis ne tik baseinais bet ir sporto sale, specialiomis programomis sumokama 45 svarus (50,31 Eur), per metus – 450 svarų (503,06 Eur).

Amsterdame yra 10 viešųjų baseino kompleksų. Vienkartinis apsilankymo kaina juose suaugusiajam svyruoja nuo 3,60 iki 5 Eur. Vaikams iki 2 metų daug kur apsilankymai nemokami. Hagoje vienkartinis apsilankymas suaugusiajam viešajame baseina kainuoja 3,65 Eur. Asmenims iki 15 metų ir vyresniems nei 65 metais – 2,95 Eur. 50 proc. nuolaida taikoma ir tiems, kurie turi specialias korteles, išduodamas žemų pajamų šeimoms.

Oslo „Tøyenbadet Public Bath“ vienkartinis apsilankymas suaugusiajam svyruoja tarp 10,15 – 11,16 Eur. Studentai ir senjorai moka apie 7,5 Eur, o vaikai – beveik 5 Eur. Kitame Oslo baseine „Nordtvet Public Bath“, kuriame kaip ir Lietuvoje įrengti 25 metrų plaukimo takeliai, pirtys apsilankymas suaugusiajam kainuoja 10,55 darbo dienomis ir 11,56 Eur savaitgaliais. Vaikams iki 2 metų apsilankymai nemokami, o studentai ir senjorai moka apie 7–8 Eur už apsilankymą. Metinis abonementas suaugusiajam – 428,72 Eur.

Italijoje, Milano šone įsikūrusiame baseinų komplekse „West Life“, kuriame yra 7 plaukimo takeliai po 25 metrus, vienkartinis apsilankymas vyresniam nei 13 metų asmeniui – 8,50 Eur, metams – 486 Eur, nuo 8 iki 12 metų vaikui atitinkamai 5 Eur ir 299 Eur, nuo 37 mėnesių iki 7 metų vaikui – 3,50 Eur ir 219 Eur, iki 36 mėnesių vaikui – 2 Eur ir 149 Eur. „Gis Milano“ sporto centro „Pieve Emanuele“ 25 metrų ilgio baseine apsilankymai tam tikromis valandomis, kuomet nevyksta pamokos, iš viso yra nemokami. Pavyzdžiui, pirmadieniais nuo 7 iki 14 val. bei 19.15 val. – 22 val., šeštadieniais nuo 9 val. iki 18 val. ir t.t.

Rygoje esančiame baseinų komplekse, kuriame įrengti 50 metrų ilgio takeliai kainos skiriasi priklausomai nuo dienos meto. Vienkartinis apsilankymas, įskaitant pirtis, suaugusiajam nuo 7 val. iki 15.30 val. kainuos 8 eurus, nuo 15.30 val. iki 21.30 val. bei savaitgaliais – 10 eurų. Pridėjus apsilankymą sporto salėje kaina išauga 2 eurais. Vieno mėnesio apsilankymas bet kuriuo metu – 65 Eur.

Žvalgantis į kitus Lietuvos miestus taip pat galima pastebėti, kad kainos yra arba panašios, arba kiek didesnės. Pavyzdžiui, Kauno „Girstučio“ baseine 2,5 val. apsilankymas baseinų erdvėje, įskaičiuojant grupines treniruotes, kainuoja 11 Eur, 4 val. – 12 Eur. Papildomai 3 Eur kainuotų apsilankymas sporto salėje, tad viso kaina siektų 15 Eur (Vilniuje – 19 Eur). Metinis abonementas bet kuriuo dienos metu apsilankyti kainuotų 468 Eur. Tiesa, reikėtų paminėti, kad „Girstučio“ baseinas daug didesnis nei Fabijoniškių baseinas. Ten įrengti 3 baseinai – 50m., 25m. bei pramoginis, nusileidimo kalnelis ir 4 sūkurinės vonios.

Klaipėdos baseine, kuris taip pat didesnis nei Fabijoniškių baseinas, vienkartinis apsilankymas baseine nuo 6 val. iki 17 val. kainuoja 7 Eur, o vėliau ir savaitgaliais – 10 Eur. Jeigu norima apsilankyti ir pirtyje, kaina padidėja. Iki 17 val. kainuotų 9 Eur, vėliau 14 Eur, o savaitgaliais – 12 Eur. Vienkartinis apsilankymas Fabijoniškių baseine ir pirtyse – 10 Eur. Įskaičiavus apsilankymą ir Klaipėdos baseino sporto klube, kainos atitinkamai išsidėstytų taip – 10 Eur, 16 Eur, 14 Eur. Metinis abonementas bet kurios dienomis ir laiku, su sporto klubu ir pirtimis kainuotų 380 Eur.

Pasvalio sporto mokykloje įrengti trys 25 metrų ilgio plaukimo takai bei pirčių kompleksas. Čia darbo dienomis suaugusiems nuo 14 metų 2 val. apsilankymas kainuoja 4,60 Eur, savaitgaliais – 6 Eur. Mėnesinis bilietas, 15 kartų po 3 val. – 49 Eur.

Varėnos sporto centre įrengtas 4 takelių 25 metrų ilgio baseinas. Darbo dienomis nuo 17 iki 22 val., kada teikiamos ir pirčių paslaugos suaugusiems ir jaunimui nuo 16 metų, 2 val. apsilankymas kainuoja 4 eurus, savaitgaliais bei švenčių dienomis – 5 Eur. Baseino abonementas visomis dienomis, 60 dienų, 20 valandų iš viso kainuoja 40 Eur.

Fabijoniškių baseinas – sportininkams ir lojaliems lankytojams

Pagrindiniai argumentai, kodėl nustatytos būtent tokios kainos, yra tai, kad baseinas skirtas sportininkams. Be to, perkant abonementą metams tektų mokėti daug mažesnę sumą nei mėnesiui ar po vienkartinį bilietą.

„Apskritai 80 procentų viso laiko yra rezervuota būtent būreliams ir užsiėmimams. Dėl to vienkartinis atėjimas liko šiek tiek brangesnis“, – BNS citavo sostinės merą Remigijų Šimašių.

Pasak jo, miesto gyventojai kviečiami užsirašyti į grupinius užsiėmimus – 8 kartai per mėnesį su treneriu kainuos 52 eurus.

Fabijoniškių baseino operatoriaus VšĮ „Sveikas miestas“ direktorius Mantas Paulauskas portalui DELFI antrino, kad baseino prioritetas – sportininkai. O kitos šalys gali leisti mažesnes kainas miesto gyventojams, nes jau turi išvysčiusios baseinų tinklą sportininkams. Kai bus daugiau baseinų Vilniuje, tuomet ir būtų galima kalbėti apie mažesnes kainas miesto gyventojams.

„Kiek teko domėtis, Olandijoje yra apie 600 baseinų. Tai savaime suprantama, kad ten prioritetas yra žmonių užimtumas, nes jie visiškai 100 proc. susitvarkę sportinę dalį, dėl to skatina žmones tiesiog lankytis ir miestas dotuoja tuos baseinus. Šiuo atveju kas liečia Vilnių, tai šis baseinas yra mūsų sportininkams, profesionalus baseinas 25 metrų, kaip mūsų Danas Rapšys, kur laimėjo. Kol yra tam tikras trūkumas baseinų, tai dėliojami prioritetai sportininkams, jei jų būtų žymiai daugiau tai, manau, ir kainos susireguliuotų. Kiekviena šalis turi savo specifiką, savo baseinus, politiką tuo klausimu. (...) Mūsų pagrindinis tikslas yra mūsų sporto centro sportininkai, kuriuos dotuoja Vilniaus miestas ir auginam naują kartą Meilučių ir Meilutyčių. Tikslas, kad jie plauktų už vandens savikainą. Čia yra didžiausias prioritetas šiai dienai. Kai atsidarys Lazdynų baseinas, turbūt viskas pasikeis ir tada jau miestas nuspręs, kokios turėtų būti kainos, kur link einama, ar senjorams, ar socialiai remtinoms šeimoms palaikymas daromas“, – DELFI Fabijoniškių baseino atidarymo dieną komentavo jis.

12 mėnesių baseino, pirties ir treniruoklių salės abonementas kainuoja 369 eurus. Įsigijus tokį abonementą išeitų, kad kaina per mėnesį siekia 30,75 Eur. Tačiau jei perkamas tik 1 mėnesio abonementas kiekvienai dienai apsilankymui baseine, pirtyje ir treniruoklių salėje, kaina bus 115 Eur.

M. Paulauskas teigė, kad taip žmonės iš karto skatinami tapti lojalūs, įsigyti ilgalaikius abonementus, o tai padėtų ir dėlioti baseino užimtumo grafikus.

„Yra dviejų tipų abonementas: kas dieną po dvi valandas – ateini, prasiplauki ir yra kas dieną po 4 valandas – prasiplauki ir dar nueini į sporto salę. Jei paėmus tą abonementą su sporto sale, tai praktiškai gaunasi euras per dieną. Na, tikrai mūsų metinis abonementas, turbūt, yra pigiausias Lietuvoje. Gal tas mėnesinis abonementas, kurio mes mažiausiai norime parduoti, brangesnis. Nes mums reikia lojalumo, mes turime matyti žmonių srautus, kad būtų tvarka aiški.

Bus galima bet kuriuo metu ateiti baseino darbo laiku, nes suderinome, kad visą laiką turi būti du laisvi plaukimo takai. Nebent tik būtų vaikučių plaukimo mokymai, tai vis tiek tada bus takas laisvas. Kai viskas pasileis, kai mes sužinosime kaip mūsų sportininkai susidėlioja savo tuos laikus, bus internete pranešta, kada yra pikinės valandos, kada žmonėms laisviau. Didžiausia dalis sportininkų yra moksleiviai dėl to didžiausias užimtumas prasidės iš karto po pietų ir iki vakaro. O rytinis labiau skirtas bus antrokų mokymo plaukti programai ir senjorams, kam patogu“, – tuomet kalbėjo M. Paulauskas.

DELFI primena, kad abonementus lankytis Fabijoniškių baseine jau galima įsigyti, tačiau sporto salė pradės veikti tik nuo vasario 1 dienos. Tie, kurie jau sausio 2 dieną įsigis 3, 6 mėnesių bei metinius abonementus baseinui, pirtims ir treniruoklių salei gaus papildomą 1 mėn. baseino ir sporto salės paslaugomis.

Nurodytoms kainoms taip pat galios ir nuolaidos. Skelbiama, kad moksleiviams ir studentams, pensininkams ir neįgaliesiems bus suteikta 20 proc. nuolaida, organizacijoms, įstaigoms, įmonėms ir žmonių grupėms iki 10 lankytojų, besinaudojančioms baseino paslaugomis, – 10 proc., organizacijoms, įstaigoms, įmonėms ir žmonių grupėms nuo 11 iki 20 lankytojų, besinaudojančioms baseino paslaugomis, – 20 proc. bei organizacijoms, įstaigoms, įmonėms ir žmonių grupėms nuo 21 ir daugiau lankytojų, besinaudojančioms baseino paslaugomis, – 30 proc.

DELFI primena, kad Fabijoniškių baseiną iš pradžių norėta atidaryti 2018 metų vasario 16 dieną ar kovo 11 dieną. Tuomet atidarymo data nukelta į vasarą. Tačiau ir tuomet baseino atidaryti nebuvo galima, nors jis jau buvo pripildytas vandeniu. Koją pakišo antrame aukšte neįrengta sporto salė. Tikėtasi, kad bus galima gauti visus reikiamus saugos ir higienos leidimus pirmam aukštui, atidaryti patį baseiną ir tuo pačiu pabaigti įrengti antrą aukštą. Tačiau leidimai išduoti tik pridavus pilnai visą įrengtą pastatą. Galiausiai baseinas atidarytas paskutiniąją 2018 metų dieną.

3,3 mln. eurų kainavusiame daugiafunkciniame baseine, įsikūrusiame S. Nėries gatvėje, įrengtas 25 metrų ilgio, 8 takų plaukimo baseinas, atskira pirčių zona su 2 pirtimis: sauna ir rusiška, dvi modernios sporto salės: 450 kv. m. treniruoklių salė ir 230 kv. m. grupinių treniruočių salė, 100 vietų žiūrovų tribūna, pažangios garso ir vaizdo sistemos. Taip pat šalia įrengta automobilių stovėjimo aikštelė su galimybe pasikrauti elektromobilius.

Gerbiami DELFI skaitytojai, prašome jūsų pasidalinti patirtimi, kaip sekasi užregistruoti į naujai atidarytą Fabijoniškių baseiną savo vaikus? Ar nepatyrėte jokių trikdžių? Kokia jūsų nuomonė apie naująjį baseiną? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Fabijoniškių baseinas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (642)