E. Vilkas ragina palaipsniui mažinti gyventojų pajamų mokestį, nustatyti socialinio draudimo įmokų tarifo „lubas“. Tačiau jis sako, kad tokius pokyčius reikia įgyvendinti taip, kad dėl jų nenukentėtų biudžetas.

Ekonomisto teigimu, tai nereiškia, kad mokesčiai turi didėti.

„Tai reiškia, kad juos turi mokėti visi. Kad į biudžetą būtų surenkama ne mažiau lėšų, reikia naikinti lengvatas“, – sakė E. Vilkas.

Jo manymu, reikėtų įvesti visuotinį gyventojų turto mokestį ir naikinti tokius mokesčius, kurie biudžetui neduoda didelės naudos.

„Tarkime, žemės mokestis į biudžetą leidžia surinkti nedaug pajamų, o jo administravimas brangiai atsieina“, – kalbėjo E. Vilkas.

Vienas strategijos kūrėjų siūlo mažinti administracinę naštą verslui. Jei to nepavyktų įgyvendinti visiems verslininkams, E. Vilkas mano, kad tą reikėtų taikyti bent pradedantiesiems verslininkams.

Tačiau E. Vilkas teigia, kad pradedantiesiems verslininkams reikėtų sudaryti palankesnes sąlygas ne tik personalui samdyti, bet ir palengvinti kapitalo prieinamumą verslo pradžiai.

Be to, siekiant paskatinti iniciatyvas regionuose, pasak E. Vilko, reikėtų taikyti mokestines lengvatas, lengvatinį kreditavimą bei subsidijuoti veiklą.