ES vykdomoji valdžia teigė, kad Vengrijai nepavyko įgyvendinti žadėtų reformų, garantuojančių teisingą teismų sistemą, kai kalbama apie prokuratūros sprendimus. Dabar ES valstybės narės turės iki gruodžio 19 dienos balsuoti ir pritarti, atmesti arba pakeisti komisijos rekomendaciją.

„Vengrija nepadarė pakankamos pažangos vykdydama reformas“, – sakoma EK pranešime, kuriame pažymima, kad jai „nepavyko tinkamai įgyvendinti“ dalies iš 17 taisomųjų priemonių, kurias įsipareigojo įgyvendinti iki galutinio termino, pasibaigusio lapkričio 19 dieną. Dėl to EK paliko galioti ankstesnį įspėjimą, kad sustabdys 65 proc. Vengrijai skirto ES biudžeto finansavimo, siekiančio 7,5 mlrd. eurų.

Be to, 5,8 mlrd. eurų iš ES atsigavimo po koronaviruso fondo taip pat lieka įšaldyti, kol Vengrija neparodys, kad įvykdė 27 svarbias reformas, ypač teismų srityje.

„Kad Vengrija galėtų pateikti mokėjimo prašymą, visi „esminiai etapai“ turi būti įvykdyti iki galo, – per spaudos konferenciją sakė komisijos viceprezidentas Valdis Dombrovskis. – Jei jie nebus įvykdyti, bus užblokuotas visas mokėjimas, o ir visi vėlesni. Trumpai tariant, lėšos neplauks, kol nebus tinkamai įgyvendinti „esminiai etapai“.

Briuselis ne kartą kritikavo Vengriją nesilaikant ES demokratijos ir teisės standartus pagrindžiančių principų ir praktikos. Tačiau ES pareigūnai leido suprasti, kad suvokia pavojų, jog Vengrija gali ir toliau laikytis taktikos blokuoti ES sprendimus, kuriems priimti reikia visų valstybių narių balsų, tai laikoma savotiška „šantažo“ forma, siekiant sumažinti Briuselio spaudimą.

Budapeštas jau stojo skersai kelio mėginant išplėsti sankcijas Maskvai, su kuria Vengriją sieja geri ryšiai ir energetinė priklausomybė.Vengrija taip pat stabdo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nustatyto 15 proc. pelno mokesčio tarifo priėmimą ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją