„Prekybą trikdantys Rusijos institucijų veiksmai neatrodo pagrįsti. Todėl Europos Komisija tikisi, kad Rusijos institucijos nedelsdamos panaikins nepagrįstus apribojimus“, – BNS pranešė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Atsakydama į BNS klausimus, atstovybė nurodė, kad Europos Komisija gavo antradienį išsiųstą Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus laišką dėl Lietuvos prekėms taikomų Rusijos muitinės apribojimų.

„Komisija toliau įdėmiai stebės situaciją ir imsis reikiamų veiksmų, kad padėtų nepagrįstą spaudimą patiriančiams šalims“, – teigia atstovybė.

Už prekybą atsakingo eurokomisaro Karelio De Guchto atstovas spaudai Johnas Clancy BNS sakė, jog Rusijos valdžios veiksmai „smarkiai sukliudė prekybą ir yra visiškai diskriminaciniai, nes tik Lietuvos vežėjams taikoma ši priemonė“.

Prireikus imtis priemonių prieš Rusiją, ES veiktų per Pasaulio prekybos organizaciją

Nesulaukusi įtikinamo Rusijos atsakymo dėl Lietuvos vežėjų diskriminavimo Europos Sąjunga (ES) imtųsi teisinių veiksmų per Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), sako eurokomisaro Algirdo Šemetos kabineto vadovas Kęstutis Sadauskas.

„Pirmiausia tai turėtų būti teisiniai veiksmai, kadangi mums daugiausia abejonių kelia Rusijos atitikimas PPO taisyklėms. Tad ES, be abejo, veiktų per ten, tai yra per Ženevą“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė K. Sadauskas.

Anot jo, pagal PPO taisykles nė vienai šaliai negali būti taikomos išimtinės priemonės.

„PPO taisyklės ir Rusijos įsipareigojimai stojant į šią organizaciją numato, kad viena šalis negali būti diskriminuojama arba vienai šaliai negali būti taikomos tokios išimtinės priemonės, bent jau be objektyvaus paaiškinimo, kurio mes iki šiol neturime“, – teigė Europos Komisijos pareigūnas.

Anot K.Sadausko, būtų veikiama ir „diplomatinėmis bei komunikacinėmis priemonėmis“, tačiau pirmiausia reikia sulaukti paaiškinimų iš Rusijos.

„Pirmiausia turime gauti atsakymus iš Rusijos, kodėl ji daro tai, ką daro“, – kalbėjo A. Šemetos atstovas.

Paklaustas, kokie Rusijos veiksmai priverstų EK imtis teisinių priemonių, K. Sadauskas sakė, jog tai būtų nelogiški paaiškinimai arba jų nebuvimas.

Atsakymo iš Rusijos, anot K. Sadausko, laukiama kuo greičiau.

„Šitie apribojimai yra žalingi tarptautinei prekybai, žalingi tarptautiniams santykiams ir, mūsų manymu, jų turėtų būti kuo greičiau atsisakyta, tikrai nedelsiant“, – tvirtino K. Sadauskas.

Dėl Rusijos griežtesnio lietuviškų prekių tikrinimo L. Linkevičius išsiuntė laišką Europos Sąjungos vyriausiajai įgaliotinei užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, Europos Komisijos (EK) viceprezidentui Siimui Kallas'ui, EK komisarams Algirdui Šemetai, Kareliui De Guchtui ir Stefanui Fulei.

Laišku ministras Europos Sąjungos institucijas informavo apie Rusijos muitinės pradėtą detaliąją patikrą, nuo rugsėjo 11 dienos taikomą Lietuvos kroviniams bei vežėjams.

Taip pat atkreiptas dėmesys ir į nuo rugpjūčio 30 dienos Lietuvos ir Rusijos pasienyje Rusijos taikomas nuodugnios patikros procedūras tik Lietuvoje registruotiems lengviesiems automobiliams, dėl kurių URM buvo priversta rekomenduoti Lietuvos gyventojams susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Karaliaučiaus sritį.

„Šios priemonės yra nepagrįstos, diskriminacinės ir turi neigiamą poveikį tiek Lietuvos, tiek ir visos Europos Sąjungos transporto ir prekybos sistemos konkurencingumui“, – laiške sakė ministras.

Jo teigimu, Rusija, stodama į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), prisiėmė įsipareigojimus nesiimti veiksmų, nesuderinamų su PPO sutartimi, tačiau „dabartiniai Rusijos veiksmai rodo priešingai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)