Nuo šiol pavieniai asmenys gali anonimiškai prisidėti prie kovos su karteliais ir kita antikonkurencine veikla.

Prie tokios veiklos priklauso susitarimai dėl kainų arba viešojo pirkimo pasiūlymų, trukdymas gaminiams patekti į rinką arba nesąžiningas konkurentų šalinimas, ir ji Europos ekonomikai gali padaryti daug žalos. Dėl tokios veiklos vartotojai gali netekti didesnio prekių ir paslaugų palankiomis kainomis pasirinkimo galimybių, gali būti slopinamos inovacijos, o įmonės gali būti priverstos nutraukti veiklą.

Naujoji anoniminio informacijos teikimo priemonė suteikia galimybę asmenims, kurie turi žinių apie kartelio buvimą ar veikimą arba kitų rūšių antimonopolinių taisyklių pažeidimus, padėti tokią veiklą nutraukti. Priemonę naudojančių informatorių anonimiškumas užtikrinamas specialiai sukurta šifruota pranešimų perdavimo sistema, kuria galima palaikyti abipusį ryšį.

Šią paslaugą teikia specialus išorės paslaugų teikėjas. Jis veikia kaip tarpininkas ir perduoda tik gautų pranešimų turinį, o metaduomenų, pagal kuriuos būtų galima nustatyti informaciją perdavusio asmens tapatybę, nepersiunčia.

Naujoji priemonė ne tik leis asmenims teikti informaciją, bet ir suteiks jiems galimybę prašyti, kad Komisija atsakytų į jų pranešimus, taip pat leis Komisijai prašyti paaiškinimų ir tikslesnės informacijos ir išsaugos asmens anonimiškumą, nes bus naudojamasi šifruotu ryšiu ir išorės teikėjo paslaugomis.

Iki šiol dauguma kartelių būdavo nustatoma vykdant Komisijos atleidimo nuo baudų programą - ja įmonėms suteikiama galimybė pranešti apie savo dalyvavimą karteliniame susitarime ir už tai sumažinamas joms skiriamos baudos dydis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)