EK nurodo, kad Belgijos pareigūnai dažnai taip suderindavo mokesčius su kai kuriomis įmonėms, kad šios "didelę dalį savo veiklos" perkeltų į šalį.

Taip pat tyrimas pradėtas ir dėl JAV korporacijų "Apple", "Starbucks" bei "Amazon" veiklos bei "agresyvaus mokesčių planavimo" strategijų.

Pagal Europos Sąjungoje (ES) galiojančias valstybės paramos nuostatas regiono šalys narės negali bendrovėms taikyti skirtingų mokestinių lengvatų, nes taip iškreipiama rinkos konkurencija. EK teigimu Belgijoje taikoma mokestinė politika pažeidžia tokias nuostatas.

ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager nurodo: "Belgijos "perteklinio pelno" mokesčių sistema suteikia ženklių mokestinių nuolaidų tik kai kurioms tarptautinėms bendrovėms, o nedidelėms įmonėms tokios lengvatos nėra taikomos. Jeigu mūsų įtarimai pasitvirtins, paaiškės, kad tokia schema rimtai iškreipia konkurenciją ir nesąžiningai suteikia pranašumo nedideliam tarptautinių įmonių skaičiui. Norėdami užtikrinti, kad visos bendrovės moka sąžiningus mokesčius, turime tyrimą tęsti toliau".

Europos Komisijos teigimu, Belgijoje veikiantys įstatymai leidžia net 90 proc. tarptautinių bendrovių šalyje uždirbto pelno neapmokestinti pelno mokesčiu, nors paprastai mokestinė lengvata taikoma 50-čiai proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)