Ankstesnį ketvirtį ES ūkis augo 0,3 proc., o euro zonos – 0,3 proc.

Lyginant metinius duomenis, augimas išlieka, tačiau labai menkas – 27-ių narių sąjungoje jis sudaro 0,9 proc., eurą įsivedusių ES šalių – 0,7 proc. Lyginant su ankstesniu ketvirčiu pastebimas ekonomikos lėtėjimas.

Italija ir Nyderlandai vėl įžengė į recesiją

Iškart kelios Europos ekonomikos ketvirtąjį 2011 m. ketvirtį įžengė į recesiją antrą kartą per pastaruosius trejus metus, praneša AFP.

Recesija konstatuojama, kai du ketvirčius iš eilės smunka bendrasis vidaus produktas (BVP).

Italijos ir Nyderlandų BVP per spalio-gruodžio mėnesius, palyginus su ankstesniu ketvirčiu, sumažėjo 0,7 proc., be to, nuosmukis tiek Italijoje, tiek Nyderlanduose buvo didesnis nei prognozavo analitikai.

Prognozuojama, kad BVP Italijoje smuks ir 2012 metais. Vyriausybė prognozuoja, kad šalies BVP sumažės 0,4 proc., bet Italijos centrinis bankas yra pesimistiškesnis, jo prognozėmis, šalies ūkis gali susitraukti 1,2-1,5 proc.

Ilgalaikis nuosmukis fiksuojamas ir Čekijoje, kur BVP ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo 0,3 proc. Neigiama BVP dinamika pastebėta ir didžiausioje ES ekonomikoje - Vokietijoje. Ten nuosmukis ketvirtąjį ketvirtį siekė 0,2 proc., bet kitus tris ketvirčius buvo fiksuojamas prieaugis, todėl per visus metus Vokietijos BVP išaugo 3 proc.

Teigiamus makroekonomikos rodiklius ketvirtąjį ketvirtį pademonstravo Prancūzija. Jos ekonomika ūgtelėjo 0,2 procento.

Kiek anksčiau savo rezultatus paskelbė Graikija - šalis, atsidūrusi Europos skolų krizės dėmesio centre. Palyginti su ankstesniais metais, Graikijos BVP ketvirtąjį 2011 m. ketvirtį sumažėjo 7 proc. Tuo tarpu trečiąjį 2011 m. ketvirtį ūkis susitraukė 5 proc. Per visus 2011 metus Graikijos ekonomika smuko 6,8 proc. - daugiau, nei buvo prognozuota anksčiau. Graikija iš recesijos nesitraukia jau beveik trejus metus.

Neigiama BVP dinamika visoje Europoje susijusi su tuo, kad dėl skolų krizės beveik visos šalys priverstos riboti biudžeto išlaidas. Dėl to sumažėjo vartojimo išlaidos ir investicijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją