Tokį sprendimą priėmė Briuselyje susitikę ES užsienio reikalų ministrai, BNS patvirtino Lietuvos ministras Linas Linkevičius.

Konkretus asmenų sąrašas bus paskelbtas naktį, ir nuo antradienio jiems įsigalios draudimas atvykti į ES bei bus įšaldytos jų sąskaitos banke.

Neoficialiais Wiadomosci.gazeta.pl duomenimis, į sąrašą yra įtrauktas ir Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas.

JAV pirmadienį paskelbė, kad išplečia sankcijas prieš Rusiją. Portalas Mcclatchydc.com skelbia pareigūnų, kuriems taikomi apribojimai, sąrašą. Tai Rusijos vyriausybės nariai: Vladislavas Surkovas, Sergejus Glazyjevas, Leonidas Slutskis, Andrejus Klišas, Valentina Matvinenko, Dmitrijus Rogozinas, Jelena Mizulina.

Sankcijos taip pat taikomos Krymo premjerui Sergejui Aksionovui, Krymo parlamento pirmininkui Vladimirui Konstantinovui, buvusiam Ukraino prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir prezidento administracijos vadovui Viktorui Medvedčukui.

Nurodoma, kad bus įšaldomos šių asmenų asmeninės lėšos, tačiau nebus imamasi priemonių prieš įmones, kurias jie valdo.

„Šiandien imtasi pirmų žingsnių konkrečioms sankcijoms. Kalba yra apie kelionių suvaržymus ir bankų sąskaitų įšaldymą 21 asmeniui“, - BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tai pirmas žingsnis, kalbant apie Ukrainos atstovus iš Krymo tos vadinamos vadovybės, taip pat kalba apie Rusijos atstovus - konkrečiai, iš Dūmos, ir karinių pajėgų atstovus, kurie dalyvavo vykdant šias neteisėtas akcijas“, - sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, vėliau šią savaitę susirinkę ES šalių vadovai galės svarstyti ir kitas priemones, įskaitant ekonomines sankcijas.

Linas Linkevičius
Ukrainoje nuvertus prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusija pasiuntė karius į Ukrainos Krymo regioną. Sekmadienį Kryme surengtas balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos. Prorusiška vietos valdžia skelbia, kad už prisijungimą prie Rusijos buvo per 96 proc. balsavusiųjų.

Vakarai teigia, kad referendumas neteisėtas, nes prieštarauja Ukrainos Konstitucijai ir vyksta okupacijos sąlygomis, be to, surengtas per labai trumpą laiką.

L.Linkevičiaus teigimu, ES užsienio reikalų ministrai „vieningai pasmerkė vadinamąjį referendumą, kuris buvo neteisėtas ir pagal tarptautinę teisę, ir pagal Ukrainos Konstituciją“.

Pasak ministro, susitikime buvo aptarta galimybė ir siųsti ES stebėtojų misiją, jei paramos nesulauks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija.

Sąrašą vadina ribotu

Europos Sąjungos (ES) valstybių ambasadoriai sekmadienį vėlai vakare sutarė įvesti „ribotą“ vizų draudimą ir turto įšaldymą kai kuriems asmenims Rusijoje reaguojant į sekmadienį Kryme vykusį referendumą, rašo Briuselio nepriklausoma svetainė EUobserver.

Diplomatinis šaltinis sakė, kad vėlai vakare vykusio susitikimo metu buvo „pasiektas susitarimas dėl (Rusijos pareigūnų) sąrašo, kuris yra gana ribotas tiek kalbant apie tų pareigūnų rangą, tiek apie jame esančių pavardžių skaičių“.

Šaltinis pridūrė, kad pietinės valstybės, įskaitant Kiprą, Graikiją, Portugaliją ir Ispaniją, pasisakančios prieš griežtesnio pobūdžio atsakomuosius veiksmus, sulaukė „tylios paramos“ iš Prancūzijos ir Vokietijos. Tuo tarpu Didžioji Britanija norėjo griežtesnio atsako.

Kitas ES šaltinis sakė, kad pirmadienį Briuselyje susitinkantys Bendrijos užsienio reikalų ministrai „gali vėl atnaujinti diskusijas“ dėl to sąrašo. Tačiau jis pridūrė: „Visgi manau, kad šiame vėlyvame etape jie sutelks dėmesį į tai, kad būtų pasiųsta vieninga ES žinia“.

Pirmadienį prorusiška Krymo valdžia paskelbė, kad sekmadienį vykusiame referendume 96,77 proc. balsavusiųjų pasisakė už regiono atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos.

Plebiscite dalyvavo 83,1 proc. tokią teisę turėjusių rinkėjų.

Turi įvesti tolesnes sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį ėmėsi veiksmų įvesti daugiau sankcijų Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos Krymo regione ir rengia sąrašą asmenų, kurie yra siejami su šio pusiasalio atsiskyrimu.

28 narių ES pasmerkė Krymo referendumą, kurio metu kone visi balsavę rinkėjai pritarė regiono prisijungimui prie Rusijos, o ES užsienio reikalų ministrai iki pirmadienio vakaro turi parengti galutinį sąrašą asmenų, kurių turtas turi būti įšaldytas ir kuriems bus taikomi kelionių draudimai.

Kadangi Rusijos parama Krymo atsiskyrimui toliau nemažėja, „sankcijos taps neišvengiamos“, sakė olandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas.

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as užsiminė, kad daugiau priemonių Rusijos atžvilgiu gali būti imtasi per ES viršūnių susitikimą, kuris prasidės ketvirtadienį.

Tai dar labiau padidins atotrūkį tarp šių prekybos partnerių, kurios daug metų iki Ukrainos krizės siekė glaudesnių kontaktų. Jungtinės Valstijos taip pat rengiasi įvesti papildomas sankcijas Rusijai.

Tuo pačiu ministrai užsiminė, jog nenori, kad baudžiamosios priemonės būtų pernelyg drastiškos, nes tikisi išlaikyti Rusiją diplomatinio girdimumo spinduliu, siekdami ieškoti krizės sprendimo.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, sakė, jog bet kokios priemonės turi „palikti kelių ir galimybių, kad būtų užkirstas kelias tolesniam eskalavimui, kuris gali nulemti Europos padalijimą“.

F.-W.Steinmeieris vėl ragino Rusiją sutikti su nešališka stebėtojų misija Rytų ir Pietų Ukrainoje, kuri „atidžiai stebėtų, ar Rusija vis dar yra aktyvi už Krymo ribų ir destabilizuoja Ukrainą“.

ES jau sustabdė derybas su Rusija dėl plataus masto ekonominio pakto ir vizų susitarimo. Po tikėtinų kelionių draudimų ir turto įšaldymo su Krymo atsiskyrimu siejamiems svarbiems asmenims, ES lyderiai šį savaitgalį gali pradėti skelbti ekonomines sankcijas Rusijai.

„Tikiuosi, jog rusai supras, kad sankcijos pakenks visiems, bet labiausiai – patiems rusams“, – sakė F.Timmermansas.

B. Obama: sankcijos yra kaina, kurią Rusija moka už veiksmus Kryme

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė, kad naujos JAV sankcijos Rusijos pareigūnams aiškiai parodo, jog tai yra „pasekmės dėl jų veiksmų“ Kryme, ir perspėjo, kad Vašingtonas yra pasiruošęs skelbti ir daugiau sankcijų, jei prireiktų.

Prezidentas pabrėžė, kad vyriausybė gali imtis veiksmų prieš Rusijos ginklų sektoriaus pareigūnus ir tuos, kurie palaiko rusų draugus, jeigu vyriausybė neieškos diplomatinio būdo krizei Ukrainoje išspręsti.

B.Obama pirmadienį įšaldė Jungtinėse Valstijose septynių Rusijos pareigūnų turimą turtą; šie asmenys skatino Kryme surengti balsavimą dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos. Iždo departamento sankcijos taip pat paskelbtos keturiems ukrainiečiams, susijusiems su Krymo atskyrimo procesu.

„Jeigu Rusija ir toliau kišis į Ukrainą, mes pasirengę skelbti dar daugiau sankcijų“, - sakė B.Obama per trumpą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. Jis pabrėžė, kad vis dar tikisi diplomatinio krizės sprendimo ir kad sankcijos gali būti keičiamos, priklausomai nuo Rusijos veiksmų - ar ji eskaluos kišimąsi, ar pasitrauks.

„Šiandienos veiksmai yra aiški žinia Rusijos vyriausybei, kad jos veiksmai, pažeidžiantys Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, taip pat palaikantys neteisėtą referendumą dėl Krymo atsiskyrimo, sulaukė pasekmių“, – nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

„Šiandienos veiksmai taip pat yra perspėjimas Rusijai, kad, jei ji nesilaikys savo tarptautinių įsipareigojimų, nesugrąžins savo karinių pajėgų į bazes ir negerbs Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo, Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios imtis naujų veiksmų, kurie didintų politines ir ekonomines (Rusijos) išlaidas“, – sakoma jame.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (853)