Didžioji Britanija iš rinkos atšaukė dar šešis maisto produktus, o visoje Europoje iš prekybos pašalinta jau dešimtys produktų.

Santa Maria“, tiekianti prieskonius prekybos centrams „Tesco“, kuriuose iki šiol buvo aptikta daugiausia pakaitalų atvejų, Didžiojoje Britanijoje atšaukė dar daugiau prieskonių mišinių, kai paprikos milteliuose, kurie naudojami šiems mišiniams, buvo rasta nedeklaruotų migdolų baltymų pėdsakų, rašo independent.co.uk.

Didžiojoje Britanijoje jau užfiksuoti atvejai, kai riešutų buvo aptikta prieskonių mišiniuose ir padažuose, skirtuose viešojo maitinimo įstaigoms. Anksčiau pavojus dėl riešutų pėdsakų prieskoniuose buvo paskelbtas produktams ir prieskonių mišiniams, kurie parduodami parduotuvėse. Pakaitalai iš riešutų gali būti mirtingai pavojingi žmonėms, kurie yra alergiški riešutams.

Išaugus pavojui, maisto pramonės priežiūros institucijos Danijoje, Švedijoje ir Norvegijoje atšaukė apie tris dešimtis produktų, kuriuose vietoje paprikos miltelių buvo migdolų. Šiuos produktus taip pat tiekė Švedijos įmonė „Santa Maria“.

Profesorius Chrisas Elliottas, vadovavęs Didžiosios Britanijos vyriausybės tyrimui dėl arklienos, sakė, kad riešutų pakaitalo krizė kiekvieną dieną vis labiau panašėja į arklienos skandalą, ir kad artimiausiomis savaitėmis Europoje į dienos šviesą gali iškilti vis naujų atvejų.

„Atrodo, kad susiduriame su nauju „arkliageitu“. Ši istorija prasidėjo Didžiojoje Britanijoje ir staiga, kai žmonės atkreipė į tai dėmesį, iškilo dar daugiau atvejų. Dabar tai pradėjo plisti ir manau, kad ši krizė eskaluosis dar daugiau Europos šalių“, - sakė Ch. Elliotas. Jis pridūrė, kad kol kas sunku pasakyti, ar aptikti pakaitalai buvo naudojami tyčia, ar į prieskonius pateko atsitiktinai.

Paprikos milteliai, gaminami iš džiovintų saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, yra vienas populiariausių prieskonių Europos virtuvėse.
Nors dar nenustatyta, ar paprikų pakeitimas migdolais (bei žemės riešutais JAV ir Kanadoje) yra apgavikiškas veiksmas, ekspertai būgštauja, kad sumalti jų lukštai į prieskonius dedami tam, kad būtų sutaupyta pinigų.

Tai gali sukelti pavojų milijonams žmonių, kurie yra alergiški riešutams. Alergijos simptomai varijuoja nuo čiaudulio iki veido patinimo ir sunkesniais atvejais gali sukelti mirtį.

Primename, kad Lietuvoje iš rinkos atšaukiami keturi prieskonių mišiniai. Juos galite rasti ČIA. Norintiems pakeisti produktus, siūloma kreiptis į „Santa Maria“ atstovybę Lietuvoje.

„Santa Maria“, vadovaujama Anderso Ternbomo, priklauso Suomijos įmonei „Paulig Group“, įkurtai 1876 metais, ir yra viena didžiausių tiekėjų Europoje. Pernai visos grupės pardavimai sudarė 850 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją